Министър Ал. Николов: Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа

Министър Ал. Николов: Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа

„Добрата новина е, че всъщност колкото и да се говори, че системата в България е нестабилна от гледна точка на електроенергия, това въобще не е така. Има 15 % ръст през последната година на произведената електроенергия, а реално в България консумацията е нараснала с 4 %, което е един доста добър показател за сравнение с реалния ръст на БВП”. Това съобщи в сутрешния блок на БНТ министърът на енергетиката Александър Николов.

Фактът, че се повишава драстично износът, показва, че нашите мощности са по-ефективни от тези на съседните ни държави, допълни министър Николов.

По повод недоволство на индустрията, че правителството слага таван на помощта за бизнеса заради рекордните цени на тока, енергийният министър заяви:

„Всичко възможно, което може да се направи в разумни рамки е взето като мярка. Съвсем нормално е да има по-високи очаквания от бизнеса, но мисля, че се постига нормален баланс. Комуникацията с бизнеса ще продължи, за да активизираме механизмите за подкрепа“, каза енергийният министър Александър Николов.

По думите му причината да има таван е, че трябва да има прогнозираност в бюджета, но и таванът подсигурява и елемент на заинтересованост и внимание от страна на самите бизнеси, които следва да наблюдават цените, така че да подпомагат да не се стига до такива пикове в България.

Той допълни, че в момента се обсъждат средносрочни и дългосрочни мерки.

За да започне да се балансира по-добре системата ще се предприемат мерки, свързани с дългосрочното планиране, включително начина за планиране и разходване на средства за електропреносните мрежи, допълни енергийният министър.

Министър Николов не коментира в детайли наложения от Народното събрание мораториум на цените на тока заради разделението на властите в страната. Каза, че това не е голям проблем, но ще се въздържи от това да дава оценка на решения, взети от законодателния орган.

Според него наложеният мораториум не застрашава „Топлофикация-София“ от фалит, каквито опасения се появиха в медийното пространство.

Сподели: