Павела Митова, ИТН: Още на коалиционните преговори стана ясно, че от ПП гледат на Македония като на бизнес проект

Павела Митова, ИТН: Още на коалиционните преговори стана ясно, че от ПП гледат на Македония като на бизнес проект

Още на коалиционните преговори стана ясно, че от Продължаваме Промяната гледат на Македония като на бизнес проект и всичко за тях може да бъде разглеждано като нещо, което може да бъде продадено.
Това заяви Павела Митова на Предизборен дебат с тема „Външната политика на България“, част от кампанията „Лигата на младите гласоподаватели“ и организиран от СКП и НМФ, който се проведе на 7 септември в СУ.

Външнополитическият експерт на ИТН допълни, че за вдигане на ветото за преговори на РСМ за членство в ЕС, България е била подложена на изключителен натиск от външна страна, което е било потвърдено и от самия Макрон.
„Съответно се стигна до френското предложение, за което ИТН гласувахме против, защото считаме, че чрез него не ни се дават никакви гаранции, че нашите условия ще бъдат изпълнени преди влизането на РСМ в ЕС. Можем само да се надяваме.“


Павела Митова подчерта още, че по отношение на РСМ позицията на ИТН е ясна за всички. „Още по време на коалиционните преговори за съставяне на кабинет, ние ясно изразихме становището си, а именно, че България вече има позиция, защитаваща нашия национален интерес и дефинирана от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017г., Рамковата позиция от 2019г. и Декларацията на 44-тото НС.“

По темата за войната в Украйна, отражението й върху европейските икономики и националната сигурност на България, Митова заяви, че на въпроса – дали трябва България да заеме страна в конфликта, отговорът е, че чрез своето членство в НАТО и ЕС и цялата си евроатлантическа ориентация, България сме заели страна, още преди конфликт да съществува.
„Това е война, не е военна операция и ние няма как да останем в позицията на неутралитет. Естествено това ни поставя в една изключително тежка икономическа среда и създава определени предпоставки за инфлация. Разбира се, тази инфлация не можем да я считаме за изцяло привнесена“.

Тя подчерта, че освен абсолютно некомпетентната финансова политика на правителството, са повлияли ниските нива на чуждестранни инвестиции (в известна степен повлияни от войната), миграционният процес и сигурността на границите ни. „Повлия естествено и енергетиката, където политиката, която се провежда е изключително странна, защото имаме една политика по отношение на руския газ, но коренно различна по отношение на руския петрол, за който поискахме дерогация“.

По темата за Европейската интеграция на България, Еврозона, Шенген и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), експертът от ИТН заяви, че от ИТН считат за изключително важно съдържанието на Националния план за въвеждане на еврото.
„За да може да се прецени дали икономическата обстановка е благоприятна и до каква степен икономически сме готови за тази стъпка. Както знаете, до момента Асен Василев провеждаше изключително проинфлационна политика, отдалечавайки ни от възможността да отговорим на критериите за влизане в Еврозоната, а и нека не забравяме огромния дефицит, който се очаква тази година“.

Павела Митова поясни, че така ПП е отдалечило максимално страната от възможността да отговори на нужните критерии в предварително зададените срокове.
„Докато за Еврозоната, ние зависим от решение на Брюксел, по отношение на Шенген въпросът е политически и мисля, че трябва да приоритизираме въпроса и да насочим изцяло нашите усилия, чрез проактивна дипломация в най-кратки срокове да покажем на Дания и Нидерландия, че антикорупционните ни политики не са просто думи, а и действия. Що се касае за ОИСР, ИТН бяхме и партията, която предложи скоростното задействане на българското правителство, така че да станем член на клуба на богатите и да можем да получаваме достъп до така наречените добри практики не само в икономиката, но и дигитализацията, туризмът, здравеопазването… плюсовете са изключително много“.

Сподели: