Павела Митова, ИТН: Присъединяването ни към Шенген се оказва не толкова технически, колкото политически въпрос

Павела Митова, ИТН: Присъединяването ни към Шенген се оказва не толкова технически, колкото политически въпрос

Спирането ни за Шенген от Нидерландия е несправедливо. Още през 2011г. България е изпълнила всички критерии за присъединяване към Шенгенската зона за безвизово пътуване. Присъединяването се оказа не толкова технически, колкото политически въпрос, изискващ пълен консенсус между политическите субекти в страната. Такъв обаче очевидно липсва! Това заяви експертът по външна политика и член на „Има такъв народ“ – Павела Митова пред БНР.

Тя посочи още, че не е ясно къде е справедливостта в съюз, чиито правила важат само за определена група държави.

Според нея е притеснително и политическото говорене в България.
“Усеща се миризмата на избори. Нямам друго обяснение на опитите на политиците ни да унищожат репутацията на страната пред партньорите в ЕС. И това се случва в момент, когато всички би трябвало да се мобилизират и да говорят в единен глас и тон“.

Според нея, реториката за разделение между русофили и русофоби по никакъв начин не допринася за балансиране на политическата ситуация в страната, както и за представянето й на международната сцена.

Относно изказването на президента от днес, че „Продължаваме промяната“ са „политически шарлатани“, Митова подчерта, че основният проблем на ПП е неистовото им желание да изричат лъжи.

Според Павела Митова, Герб няма да успеят да реализират кабинет с първия мандат, но Борисов използва кандидат-премиера Габровски и цялата процедура с мандата, като част от предизборната си кампания.
“Той направи хитър ход, намирайки необходимия професор с добра репутация. Така казва на избирателите си, че е конструктивен“.

Относно коментираната от ПП и ДБ наскоро възможност да предложат правителство на малцинството с втория мандат, външнополитическият експерт припомни, че когато миналата година ИТН са предложили подобно правитество, с търсена подкрепа от ДБ и ИБНИ, Христо Иванов е бил твърдо против.
„Сега ДБ са съгласни, въпреки че този път ще трябва да се разчита и на подкрепата на ГЕРБ и ДПС. Те не се крият от това, а дори направо поискаха тази подкрепа. Когато откриха обаче, че това няма да им донесе дивиденти на евентуални нови избори, решиха да намерят причина вторият възможен мандат да не се реализира“.

Тя допълни още, че ПП и ДБ постоянно търсят кой да е виновен за някой проблем или създала се ситуация.
„Когато те гласуват с Герб и ДПС по някои теми, няма проблем, когато обаче друг гласува с Герб и ДПС, ПП и ДБ веднага заклеймяват, че има нова „коалиция“!“

Митова коментира и това, че е леко обидно за десния софийски избирател, ДБ да вървят като придатък на ПП, предвид лявата ориентация на вторите.

Експертът на „Има такъв народ“ призова, че ако България има възможност да предоговори условията за въглищните централи по “Плана за възстановяване и устойчивост”, трябва да го направи. Според нея, въпреки че в момента изнасяме електроенергия, в един момент може да се наложи да я внасяме.
„Не е сега времето да затваряме тези централи. Те произвеждат над 40% от електроенергията в страната и изключително допринасят за енергийната ни сигурност“.

Относно възможните през пролетта избори, Митова обясни, че ИТН има сериозна политическа програма, която се доразвива и надгражда, а референдумът за смяна на управлението с президентска република, ще бъде част от нея.

Сподели: