Пламен Абровски (ИТН): Язовир „Огоста“ не е толкова опасен, но това не означава, че няма нужда от ремонт

Пламен Абровски (ИТН): Язовир „Огоста“ не е толкова опасен, но това не означава, че няма нужда от ремонт

„Язовир „Огоста“ не е толкова опасен, но това не означава, че няма нужда от ремонт“ – това каза Пламен Абровски, водач на листата на ИТН в Монтана, в предаванането „Тази сутрин“ по бТВ.

Той осъди предизборните заигравания със страховете на жителите на монтанския регион свързани с язовира и „грозните“ аналогии с наводненията в с. Богдан, направени от Кирил Петков при посещението му в Монтана.

Председателят на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-то НС, коментира и последните наводнения, както и чия е отговорността. Обясни още и каква е разликата между експонираната в медийното пространство от „псевдо“ еколози т.нар. „незаконна сеч“ и нерегламентираните практики, каквито за жалост има.

Експертът от ИТН подчерта, че като председател на Комисията, не е спирал да предлага контролът и стопанската дейност в тази сфера да бъдат разделени. Това е залегнало и в програмата на ИТН, но ПП са били за запазването им на едно място.

„Докато този, който сече и се самоконтролира, ефект няма да има. Имаме нужда от горска реформа, но трябва да се създадат условия за нея. Необходим е независим контролен орган, както и да се засили Агенцията по горите. Аз съм поел ангажимент към многото лесовъди, с които непрекъснато общувам, както и към други представители на бранша, че ние от ИТН ще работим за това“

Пламен Абровски напомни, че неговата партия е била лоялен коалиционен партньор в предното управление, но благодарение на ПП в момента България е в тази ситуация.

„В момента страната ни е в много тежък период и не може да пуснеш в бурното море хора, които сега се учат да плуват“ – коментира още Абровски.

В разговора в студиото на бТВ, бе засегната и ситуацията на Капитан Андреево, която представителят на ИТН определи като много по-зле, отколкото преди осем-девет месеца. „Пробите, които се изследват са много по-малко и много под въпрос“.

Пламен Абровски сподели, че още през декември месец е предложил решения на Кирил Петков как да се справи със ситуацията.

„Необходими са законодателни промени. Държавата трябва да контролира Капитан Андреево, но е необходимо да има и буфер – каза още кандидат-депутатът от ИТН – Пламен Абровски.

Сподели: