Пламен Абровски (ИТН): Има опасност българските производители на слънчоглед да фалират

Пламен Абровски (ИТН): Има опасност българските производители на слънчоглед да фалират

Има огромен проблем по отношение на слънчогледа. България е от големите производители на слънчоглед и на олио. Затова вносът на безмитно украинско зърно подбива цената на българския производител.
Това заяви депутатът от „Има такъв народ“ в 47-о НС – адв.Пламен Абровски от „Има такъв народ“ за „Твоят ден“ по Нова Нюз.

Абровски поясни, че украинският слънчоглед е по-евтин, защото, освен че няма мита, влиза в страната не само от съвестни производители и търговци, а понякога е минал и през субекти сдобили се със зърното по нерегламентиран начин.
„Знам за случаи, при които заедно с товара се е продавал и целият камион.“

Експертът от ИТН посочи още, че под зърно се разбира по-общо – пшеница, ръж, ечемик, слънчоглед, царевица, а досегашният министър Иван Иванов услужливо не е коментирал слънчогледа в медийните си изяви.

Абровски подчерта, че маслобойните в България искат да получават евтин ресурс, но той няма как да е български.

„Складовете им са пълни с украински слънчоглед, а това затруднява българските производители“.

Според Абровски може да се подпомагат българските производители за това, че складират на частно продукцията си.
„Пари за тази мярка има, но трябва да се случи много бързо, за да не започнат масови фалити.“

Експертът коментира и това, че на служебния министър в земеделието, Явор Гечев, няма да му е никак леко, защото има да се довършва Стратегическия план за Земеделието.
„На неговите плещи ще легне това да бъде гарантирано подпомагането на земеделските производители в следващите 5 години, проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, които доколкото знам – все още нищо не е започнато да се работи по тях.“

Абровски подчерта, че на плещите на служебния министър ще е и справянето с договорирането на над 1 милиард, който ако не се договорира и ако не се ускорят темповете на работа на ДФЗ, може да загубим огромни средства.
„Говоря за по-дълъг период, защото благодарение на предложението, което направих за тази година, в закона за подпомагане на земеделските производители, загубата ще бъде минимална. Защото този буфер, който щеше да бъде загубен, успях да убедя колегите в НС да гласуват единодушно, тези пари да бъдат пренасочени и да бъдат предоставени под формата на плащания за земеделските производители, за справяне с проблема във връзка с Украйна. Така че 33 милиона успяхме да ги спасиме. Но в дългосрочен план нещата по отношение на Програмата не изглеждат добре!“, изрази опасенията си Пламен Абровски.

Сподели: