Пламен Данаилов: “Докато държавата се отъждествяваше с “АЗ“, а не с хората, институциите спряха да работят.“

Пламен Данаилов: “Докато държавата се отъждествяваше с “АЗ“, а не с хората, институциите спряха да работят.“

„Това е големият проблем. Другият такъв е произхода на средствата на тези двама българи и придобити ли са по законен начин? “ заяви финасистът Пламен Данаилов, който бе предложен за министър на финансите от ИТН, пред Цветанка Ризова.

Всеки имащ офшорна компания трябва да има и банкова сметка, като по процедура му се изисква цялата информация за него, които данни периодично се получават от институциите в България. Защото от 2017г. държавата ни е част от международни споразумения, в които участват почти всички страни от цял свят, включително и офшорните зони и всички те имат автоматичен обмен на информация. Всяка българска институция като ДАНС, НАП или прокуратура има право по всяко време за всяко лице да се сдобие с тази информация, разясни Данаилов.

Според него причина да ползваш офшорна фирма в най-чистия и добронамерен вариант е да се предпази един бизнес от рекет, като се прикрие кой стои зад тези пари. Всички други причини са недобросъвестни.

От изключителна важност е фактът, че най-големите преки чуждестранни инвестиции по данни на БНБ идват от Бахамите и Люксембург за 2020г. Това означава, че непроследените средства се връщат отново в България, което е добрата новина.

Но инфлацията е въпросът, който засяга най-силно всички българи. Тя е с едни от най-високите стойности в Европейския съюз, подчерта Данаилов.
Според него можехме да не сме в това положение, ако бяхме внесли този План за възстановяване и устойчивост по-рано, за да получим парите по него във връзка с различни инвестиоционни проекти, които трябваше да се осъществяват в България. Чрез тях да повишим производствто на различни стоки и услуги, с които да нарастнат и заплатите на работещите. Това е начинът България да се справи с инфлацията, според П. Данаилов. И известна вина носи предишното служебно правителство! Те имаха достатъчно време да входират този план, беше категоричен той в заключението си.

Сподели: