Пламен Данаилов от ИТН: България не трябва да е зависима от един доставчик, на каквато и да било енергия

Пламен Данаилов от ИТН: България не трябва да е зависима от един доставчик, на каквато и да било енергия

„България не трябва да е зависима от един доставчик, на какъвто и да е вид енергия“ – това заяви в предаването „Важното казано на глас“ по бТВ радио бившият заместник-министър на енергетиката – Пламен Данаилов.

„Да, диверсификацията е възможна, но изисква време“ – допълни Данаилов и поясни, че задължителни условия за това са довършването на интерконекторната връзка “Гърция – България”, както и на терминала за втечнен газ на Александруполис (Гърция), където българската страна има акционерно участие чрез своите дружества.

Експертът напомни на аудиторията, че благодарение именно на работата на екипа на енергийното ведомство, което бе едно от министерствата на ИТН в кабината „Петков“, физическите лица у нас не плащат по-високи цени за електроенергия.
„Ние плащаме най-ниска цена като физически лица в цяла Европа. Българските граждани плащат 10-15 пъти по-ниска цена от пазарната, като това се дължи само на работата на Министерство на енергетиката, и няма нищо общо с парламента“ – уточни финансистът.


Пламен Данилов сподели, че заради високата цена на газа, трябва да има компенсации, както за домакинствата, така и за бизнеса, но тези пари да не се раздават „на калпак“.
„Над 140 хиляди домакинства се отопляват на газ, но за да може тези хора да не се лишават, трябва да има компенсации, каквито действаха до месец май. Тези компенсации, пак ще се повторя, бяха изцяло резултат от добрата работа на Министерството на енергетиката, а не предоставени от държавния бюджет“ – подчерта Данаилов и добави, че по отношение на подкрепата за бизнеса, трябва да се спазват европейските директиви. Такива са били разработени първо на европейско ниво, а през юни-юли са били разработени и в Министерство на енергетиката.
“Там те са оставени на разположение сегашния екип на ведомството и със сигурност трябва да бъдат използвани и от следващия редовен кабинет”.

Според Пламен Данаилов, който е кандидат-депутат и водач на листата на ИТН в 25 МИР – София, въпреки негативната медийна кампания от страна на политическите опоненти на неговата партия, ИТН ще влезе в следващия парламент и дори ще надгради резултата си от последните избори през ноември миналата година.

На финала на разговора, Пламен Данаилов изрази оптимизъм, че ако политическите формации загърбят лицемерието и съумеят да проведат практични и прагматични разговори, както и да спазват договореностите, след изборите на 2-ри октомври ще може да се състави редовно правителство.

Сподели: