ПП, ДПС, ДБ и БСП против Закона за личната помощ

ПП, ДПС, ДБ и БСП против Закона за личната помощ

Парламентът не допусна в дневния си ред обсъждане на Закона за личната помощ в пленарна зала. Това стана с гласовете на Продължаваме промяната, ДПС, ДБ и БСП. „Днес за пореден път лъсна грозната истина“, заяви депутатът от „Има такъв народ“ Станислав Балабанов на брифинг в парламента.
„За съжаление новосформираната коалиция между БСП, ДПС, „Продължаваме промяната“,  „Демократична България“ и един „почтен независим депутат“, решиха да не допуснат Закона за личната помощ да се гледа в пленарната зала„, каза още Балабанов.
Председателят на бюджетната комисия от „Има такъв народ“ Любомир Каримански потвърди, че в проектозакона на ИТН са разчетени стъпките за тези четири хиляди човека, които трябва да бъдат обезпечени с личен асистент през събота и неделя, както и че финансовият ресурс не е толкова голям, че не може да бъде обезпечен. Проектозакона предвижда и в делничните дни, да бъде увеличено времето, в което лицата с увреждания получават помощ от личните си асистенти. Разчетите на министерството на финансите, че става въпрос за 800 милиона лева не отговаря на истината. Реално ще бъдат необходими 34 милиона лева. Нещо повече от Продължаваме промяната твърдят, че към момента в държавния бюджет има над 1 милиард лева излишък, ако това е така остава необяснимо защо не се подкрепя предложението ни, допълниха от депутати от ИТН.
“ Учудващо е, че формации, които говорят от трибуната за социални мерки, всъщност саботират тази помощ за хората. Обвиняваха ни, че заради ИТН ще бъдат саботирани пенсиите и антикризисните мерки. Заради ИТН има бюджет, това е истината. ИТН остава единствената последователна партия, която продължава да стои зад думите си“, сподели пред журналистите още Балабанов.
„Когато внесохме този закон, всички коалиционни партньори изпищяха, включително „Продължаваме промяната“ и питаха защо сме го внесли, не е било сега моментът и как щял да се оправи Асен Василев за тези 20 или 30 млн. лева“, подчерта председателят на ПГ на „Имат такъв народ“ Тошко Йорданов.

Цялото видео от изявлението можете да видите на официалната фейсбук страница на ПП „Има такъв народ“ тук: https://fb.watch/e57XXXrM_C/

Сподели: