ПП „ Има такъв народ“ се срещна с Камарата на строителите в България

ПП „ Има такъв народ“ се срещна с Камарата на строителите в България

С тази среща беше даден старт на поредица от разговори, инициирани от Камарата на строителите в България с политическите формации, които според социологическите проучвания ще влязат в 47-то Народно събрание.

В разговора стана ясно, че Камарата на строителите в България и политическа партия „Има такъв народ“ имат идентични позиции за нуждата от изработване на механизъм за индексиране на договорите в строителството.

ПП „Има такъв народ“ бе представена на срещата от Виктория Василева, главен секретар на партията, Георги Георгиев, координатор на експертната група на „Има такъв народ“ по „Регионално развитие и инфраструктура“ и експертът Веселин Станков.  От страна на Камарата на строителите участваха председателят на УС на инж. Илиян Терзиев, изпълнителният директор Валентин Николов, членовете на Изпълнителното бюро проф. Николай Михайлов и Любомир Пейновски, вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия инж. Любомир Качамаков и председателят на Комисията за воденето, поддържането и ползването на Централния професионален регистър на строителя доц. Георги Линков.

Камарата на строителите и „Има такъв народ“ споделят общото мнение, че решаването на проблема с драстичния скок в цените на строителните материали трябва да протече в две фази – спешна и дългосрочна. В първата е нужно да се приеме бързо решение за вече подписаните договори. От страна на Камарата на строителите беше изразена позиция, че това може да се реализира чрез правителствено постановление, както е направено в съседна Румъния. От „Има такъв народ“ ще настояват още при приемането на бюджета за 2022 г. от новото Народно събрание да бъдат заложени средства за индексация. Втората фаза включва изработване и приемане на поредица от изменения в закони и в нормативната уредба.

Инж. Терзиев изрази желанието на Камарата на строителите нейни представители да бъдат включени в ресорната парламентарна комисия, както и в работните групи по въпроси от нейната компетентност. Разбиране срещна и друго предложение – да се въведе изискване всички строително-ремонтни работи, финансирани с публични средства, да бъдат извършвани само от компании, вписани в регистъра на строителя, който Камарата на строителите в България поддържа. Целта е да се осигури прозрачност и гаранции за качеството на извършените дейности.

Сподели: