Иван Хиновски: „Има такъв народ“ предлага списък от действия, които да успокоят енергийния пазар у нас

Иван Хиновски: „Има такъв народ“ предлага списък от действия, които да успокоят енергийния пазар у нас

„България трябва да излезе с предложение за преразглеждане на политиката на ЕС в областта на енергетиката“ Това съобщи по-рано днес в предаването „Твоят ден“ по Nova News проф. Иван Хиновски от ПП „Има такъв народ“.

Според Хиновски Европейската комисия има механизми, с които може да въздейства върху цените на газа и електроенергията и да ги замрази и не е естествено да не се предприемат никакви мерки, след като вече осем месеца цените растат.

Председателят на комисията по енергетика в 46-то НС сподели още, че енергийният комитет в ПП „Има такъв народ“ има изготвен списък от действия, които биха могли да успокоят нашия пазар и в тази връзка от вчера са започнали разговори с двамата заместник-министри на енергетиката и с председателя на КЕВР, на които са предложили своите решения.

Енергийният експерт призова за спешни промени в правилника за търговия с електрическа енергия и правилника за работа на българската независима електроенергийна борса, за да се избегнат следващи манипулации.

На важния за всички граждани въпрос колко ще плащаме след 1 януари 2022г. , Хиновски прогнозира 15-20% ръст в цената електроенергията и над 30% ръст за топлинната енергия.

В студиото на „Твоят ден“, той призова производствата, които могат да си позволят да спрат за седем дни покупката на електроенергия или да намалят с 50% потреблението си, за да се предизвика реакция от страна на борсата и намаляване на цената.

На финала на разговора експертът апелира за по-бързо административно темпо при разглеждането на предложения от ПП „Има такъв народ“ пакет от мерки, за да се избегне затварянето на фирми и фалирането на бизнеси.

https://www.vbox7.com/play:7dbf1aaf50

Сподели: