Филип Станев: ПП „Има такъв народ“ ще бъде незаобиколим фактор при съставянето на нов кабинет

Филип Станев: ПП „Има такъв народ“ ще бъде незаобиколим фактор при съставянето на нов кабинет

В изключително позитивен разговор в студиото на предаването „Денят започва с Георги Любенов“, депутатът от 45-я и 46-я НС от „Има такъв народ“ Филип Станев заяви, че след изборите на 14 ноември „ще има бял дим от комина на парламента“.
Логичната конфигурация на един бъдещ парламент според Станев ще бъде между „Има такъв народ“, новата формация на Петков и Василев, ДБ и ИБГНИ, ако преминат бариерата. Той допълни обаче, че не трябва да се слагат ограничителни червени линии, защото при последните преговори БСП са били изключително диалогични и конструктивни.
Той сподели пред аудиторията на националната телевизия, че от „Има такъв народ“ са положили максимални усилия и са направили няколко много важни неща в последните два парламента. Промяната на изборния закон в 45-я парламент, за да могат по-демократично и лесно да гласуват българите и най-важното нещо, което вече работи в момента за държавата е актуализацията на бюджета в 46-я парламент, която се е случила с огромната заслуга на експертите от партията и съдействието на служебното правителство.
„В предните два парламента почти си бяхме стиснали ръцете, но не го направихме докрай“ – по този начин Филип Станев описа преговорите в 45-то и 46-то Народно събрание и направи алюзия с подадената и дръпната ръка в кадър от новия филм за Джеймс Бонд.
„Този път политическите формации, които искат да покажат на гражданите, че желаят тази държава да бъде стабилна, няма да имат избор и трябва да положат максимални усилия да има правителство“ – категоричен бе Станев.
А на въпроса дали има ли катарзис в „Има такъв народ“, Станев отговори: „политиката се оказа хлъзгав терен и място, на което са необходими нека да не ги наречем компромиси, които да те накарат да избягаш от принципите си, но леко да отстъпиш от твърдата позиция, която си заел. Оказа се, че политиката не е място за наивници, на което да очакваш, че следвайки принципите, идеите и каузите си, нещата ще се случат“.
Станев апелира да се спре с преекспонирането на неверните твърдения хвърлени в пространството без доказателства за дългата ръка на ДПС и нейното влиянието върху „Има такъв народ“.
„Има такъв народ“ е партия с кауза, тя е създадена заради кауза, заради два милиона и половина българи, които са поискали едни неща от държавата и тя така и не ги е направила.
Каузата на „Има такъв народ“ е добруването на българските граждани не само на думи, а чрез експертност, чрез взимане на конкретни решения. Политическото говорене и практиката са две различни неща. Важно как ще бъдат направени законите, как ще работят после те и как ще се отразят на живота на българите. Необходимо е законите да са качествени, а не в парламента да се внасят закони „на килограм“, каквато е практиката в последните години.
Политиката е процес, предизборната кампания едва сега започва и след изборите ще се разбере кой как ще гласува, кой от кого ще вземе гласове и дали ще вземе. А на въпроса дали подкрепата за Румен Радев от страна на „Има такъв народ“ и „Продължаваме промяната“ ще бъде спойката между двете формации в бъдещата власт, Филип Станев заяви, че няма как президентската институция, която по конституция е отдалечена от изпълнителната власт да изпълнява тази функция. Тази проекти ще работят съвместно заради конкретни политики, програми и желанието им да работят за българските граждани.
На финала на разговора, Филип Станев апелира българите да бъдат активни граждани и на 14 ноември да отидат да гласуват.

Сподели: