Проф. Андрей Чорбанов: Ако ИТН бяха в парламента нямаше да допусне връщане на хартиената бюлетина!

Проф. Андрей Чорбанов: Ако ИТН бяха в парламента нямаше да допусне връщане на хартиената бюлетина!

Замяната на хартиета бюлетина с машинно гласуване е основно благодарение на ИТН и затова сега съм изключително разочарован от позицията на НС! Ако беше в парламента, ИТН нямаше да допусне връщане на бюлетината. Това заяви депутатът от 45-о, 46-о, 47-о НС – проф. Андрей Чорбанов, по БНТ.

Той посочи още, че ИТН е била балансът в предишните три парламенти. „Сега няма баланс, а крайно противопоставяне. ИТН осигуряваше мнозинството. Разбра се, че без нас няма как да има мнозинство“.

Според него, когато ИТН е била в НС е имало диалогизъм и представителите на партията във всички сфери са били хората, започвали разговорите по важните и актуалните теми за обществото. „Сега има подмяна на дневния ред, от това, което е в интерес на обществото. Обществото беше леко заблудено, гласувайки на изборите, защото предизборните послания се различават много от това, което се случва в НС днес! Темите в момента са изместени. Най-важното в момента са доходите и спирането на инфлацията!“


Андрей Чорбанов изрази мнение, че идеята за колаборация или диалогизъм въобще липсва при сегашните партии в парламента. „В момента виждаме доста хора, които са опиянени от факта, че присъстват в НС и като че ли основното нещо, което осмисля присъствието им там е самото то! Егото на много ръководители и лидери като че ли е прекалено силно, за да има обща работа“. Той даде пример, как три дни партиите не можаха да изберат председател на НС, при това с ясната мисъл, че макар и избран – няма той да води парламента, а заместниците му. „Но тук беше важно егото им. Всеки казва – да подкрепят нас, а ние няма да подкрепим тях. Това се чуваше и сега“.

„Властта не бива да бъде на всяка цена и именно това е причината ИТН да не бъде във властта в момента!“, бе категоричен Професор Чорбанов.

Той посочи още, че когато е сформира четворната коалиция, първоначално е имало ясни приоритети какво трябва да се направи, но веднага със започване на работата, са започнали и борбите вътре в коалицията. „ИТН изведнъж стана неудобна, защото не се вписваше във всички нередни неща, които се случваха и които ние разкривахме и коментирахме“.

Професорът имунолог подчерта, че по време на коалицията, по стечение на обстоятелствата на ИТН са се паднаха едни от най-тежките министерства. „Кой би могъл да предположи, че енергийната криза ще бъде определяща за политиката на правителството!? Проблемно се оказа и Министерството на външните работи, заради отношенията с РСМ. Ние гласувахме против компромиса за вдигане на ветото за преговори за членство, който се направи от парламента! И в последствие се оказахме прави, имайки предвид какво виждаме днес от страна на РСМ и отношението й към България! Видяхме освиркванията, парадирането със „собствения“ им език. Всички неща, от които се опасявахме, се оказаха факт!“

Андрей Чорбанов изтъкна като безумно и неджентълменско и отношението на ПП към външната ни министърка Теодора Генчовска. „Тя имаше едни разговори с посланиците, а после Кирил Петков и неговите хора дублираха разговорите зад гърба й“.

Според него, сходно отношение се е видяло и в Министерството на енергетиката и в МРРБ. „По темата с магистралите, сега служебното Регионалното министерство плаща милиардите, които на ИТН ни бяха отказани под измислен претекст. Фирмите просто са едни същи и няма откъде да се появят нови!“

Чорбанов изрази мнение, че никоя от партиите в тази политическа „игра“ не е съгласна да подкрепи правителство или власт, ако не участва в нея. „Всеки иска да използва властови механизъм, за да има достъп до обществения ресурс. При тези условия и знаейки, че не може да се вярва на обещания и предварителни договорки при тези партии, в момента не виждам как ще има коалиция! Няма как да стане и най-вероятно ще има избори през пролетта“.

Сподели: