Проф.Радулов в „Лице в лице“: „Войната е между Прокуратура и МВР, а не обратно, както твърди Гешев“

Проф.Радулов в „Лице в лице“: „Войната е между Прокуратура и МВР, а не обратно, както твърди Гешев“

Проф. Николай Радулов – бивш секретар на МВР, доцент и професор в НБУ и депутат в 46-то и 47-мо НС от ПП“Има такъв народ“ отговаря на въпросите на Цветанка Ризова, като експерт в отбраната по повод „Войната между МВР, ГДБОП и Продкуратура“.

Правителството се очертава здраво и пълномандатно споделя проф. Радлов, въпреки всички съмнения.

„Участвах в преговорния процес и в моя ресор имахме минимални разногласия и бяха изгладени до край, както и за всички други политики.“ – каза проф. Радулов.

Наличието на сериозни експерти във всяка една област, наличието на парламент, който има амбицията да играе ролята на законодател и представител на народа, който да контролира правителството са ключовите моменти и предпоставките за дълга продължителност на тази коалиция.- заяви Радулов.

А дали е възможна „нулевата корупция“, професорът цитира Рудолф Джулиани „Нулева толерантност към престъпността“, което за цял свят не се е случило, но нека имаме стимул да вървим към тази „слънчева мечта“ и да я минимиализираме тази корупция, казва Н.Радулов.

Професор Радулов вярва в четиригодишния мандат на правителството, не заради подкрепата на президента, а заради това, че то е коалиционно и всяка партия ще ръководи отделни министрства и това ще създаде една конкурентна среда за управлението им.

За обявлението на Гешев, че МВР води война с прокуратурата, професорът ясно заяви, че войната я води Гешев с МВР, зашото не прокуратурата, а той командва. „Това се вижда от действията му, че той доста продължително време отказва дела за разследване заведени от МВР. Особено очебийно по вереме на изборите, когато той отказа на Б.Рашков да създаде съвместен щаб между прокуратура и МВР за провеждане на честни избори. От тук на всички ни става ясно кой с кого води битки.“-разяснява професорът.

Относно свидетелят за разследването „Хемус“, Радулов допуска, че методите на ГДБОП тип „Борисов“ все още са на мода и може и да има такъв натиск към прокуротите.

Във връзка с бъдещето на КПКОНПИ проф. Радулов коментира, че е рисковано предложението на „Продължаваме Промяната“ да й се увеличат правомощията и да ѝ се дадат права за разследване:

„Ако получи КПКОНПИ и възможност за разследване, ще създаде много тежък и мощен инструмент, който много започва да прилича на една голяма бухалка – политическа полиция. Ако не искаме това да се случи, а искаме да дадем повече правомощия на тази структура, трябва да се създадат отново възможностите в МВР – ГДБОП и в ДАНС да се правят разследвания, свързани с корупцията“.

Експертът уточни, че може КПКОНПИ да получи правомощия за разследване, но такива трябва да получат и МВР, и ДАНС, за да не се получи монопол.

Сподели: