Радостин Василев в “Пресечна точка”: Очакваме стагфлация в България ако не се вземат спешни икономически и социални мерки

Радостин Василев в “Пресечна точка”: Очакваме стагфлация в България ако не се вземат спешни икономически и социални мерки

Това коментира в предаването „Пресечна точка“ по NOVA юристът от ИТН Радостин Василев. Това означава състояние на икономиката, характеризиращо се със застой, нисък темп на икономически ръст, ръст на инфлацията и увеличаване на безработицата. Стагфлацията е комбинация от висока инфлация и ниско ниво на търсене и тя възниква когато същинското ниво на инфлация плюс нейното шоково равнище съществено надвишава нивото на търсене, обясни Радостин Василев.

Според него реалната инфлация при някои храни, стоки и услуги достига 30%. Например при млечните, месни продукти, олиото и др. Докато Националния статистически институт отчита само 4% инфлация.

Радостин Василев обясни, че трябва да се подсили подпомагането на бизнеса и домакинствата със силни икономически мерки. По думите му над 2 млн. българи ще изпаднат в енергийна бедност заради покачването на горивата, природния газ, електричеството и топлоенергията.

„Икономическата ситуация в България е изключително тежка на фона на КОВИД кризата“, подчерта той. Вина основно имат от ГЕРБ, които нищо не са направили през първата година от избухването на пандемията. В по-малка степен влияние е оказало и служебното правителство, но то все пак е с ограничени права, каза Василев.

ИТН предлага нов модел на здравна реформа с добре работеща система и стратегия в медицинското обслужване. Радостин Василев допълни, че партията ще предложи буфер в парите за здравеопазване в бюджета за 2022 г. със средства за изграждането на нови инфекциозни болници, защото се вижда, че не достигат леглата при пандемия.

Сподели: