Ръководството на „Има такъв народ“ се срещна с български организации в Република Северна Македония

Ръководството на „Има такъв народ“ се срещна с български организации в Република Северна Македония

Политическа партия „Има такъв народ“ беше домакин на среща с представители на български организации в Република Северна Македония. Заместник председателят на партията Тошко Йорданов и Димитър Гърдев – международен секретар и председател на комисията по Външна политика в 46-я парламент – разговаряха с нашите сънародници, които споделиха своите проблеми. Основният сред тях е, че българите в Република Северна Македония са изолирани от процесите в страната, посочиха и конкретни факти за дискриминиране и невъзможност да участват в органите на управление на държавата. Причината е, че в необходимите за това документи, трябва да се посочи народност, а такава в Северна Македония не съществува и това води до изолация и невъзможност нашите сънародници да са част от управлението. В същото време националността на лица от албански, сръбски и турски произход, не е пречка те да получават държавни длъжности.

Тошко Йорданов увери нашите сънародници, че в лицето на ПП „Има такъв народ“, всички българи в Република Северна Македония имат безрезервен партньор и чрез нейните депутати ще имат представителство в бъдещия български парламент.

„Правата на всички българи и особено на тези в чужбина, са една от основните цели на „Има такъв народ“ и ние не веднъж сме заявявали, че България е там, където има дори един българин“ – каза заместник председателят на партията.  Той сподели още, че след влизането на „Има такъв народ“ в парламента, е започнала позитивна промяна в отношенията между нашата държава и Република Северна Македония, а нерешените проблеми са резултат на управлението на ГЕРБ в последните 12 години.

Тошко Йорданов заяви, че проблемите на нашите сънародници ще бъдат във фокуса на неговата партията  в следващия парламент.

По време на срещата бе коментирана и последната сесия на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, на която ясно е било заявено, че България няма да толерира неистини и дискриминация. Принципната позиция на страната ни е, че Република Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз, но всички българи, живеещи на нейната територия, трябва да имат права, равни с тези на всички граждани на Съюза.

Днешната среща е изключително позитивно събитие и пример за изграждащите се взаимодействия и пряк диалог между една от водещите политически партии в България и организациите на македонските българи.

На финала на разговора Тошко Йорданов и Димитър Гърдев ясно заявиха, че „Има такъв народ“ ще работи за спиране на процеса на дебългаризация и категорично ще отстоява интересите на българите в Република Северна Македония.

Сподели: