Слави Трифонов: В следващия парламент ИТН ще е гарант, за да се случат резултатите от референдума

Слави Трифонов: В следващия парламент ИТН ще е гарант, за да се случат резултатите от референдума

Най-важното е да бъдем гарант за това, което ще се случи на референдума. Именно това е нещото, което може да промени всичко в политиката към по-добро. Ако влезем в следващия парламент „Има такъв народ“ ще бъдем гарантът, че това ще стане и ще се случат решенията, каквито и да са те. Това заяви пред БНР лидерът на партия „Има такъв народ“ – Слави Трифонов.

Той за пореден път подчерта, че в сега съществуващата в България система, изпълнителната власт подчинява парламента. „Много е шантаво, но го видях с очите си. Този, който управлява реално е министър-председателят. А парламентарните сили, които го подкрепят, са негови слуги. И понеже аз не съм такъв и не желая да бъда, затова не се получи коалицията“.

Трифонов бе категоричен, че именно зарадитова системата трябва да бъде променена. „Президентската република е по-добра от парламентарната, защото така ще се контролират много по-адекватно властите в страната“.

Според него, в една подобна на сегашната ситуация, парламентът ще има много по-голяма власт да контролира президента, отколкото в момента контролира министър-председателя.

За пореден път Трифонов заяви, че хората трябва да бъдат питани с референдуми. „Иначе какъв е смисълът на демокрацията? Много е сложно и трудно понякога, но хората трябва да носят отговорност за решенията си. Като живеем в демократични времена, трябва да взимаме решения и да носим отговорност за тях“.
Той подчерта, че би гласувал във всички референдуми, но че лично подкрепя еврото и влизането ни в еврозоната. „И НАТО, и ЕС са ни еднакво и безусловно важни!“

Лидерът на ИТН даде да се разбере, че най-вероятно самият той ще участва в тези избори лично като водач на листа, но за нищо на света обаче не би станал министър.

Според него, „Има Такъв Народ“ може да е много полезна партия. Той изрази готовност, че ако ИТН влезе в следващия парламент, ще направи всичко възможно той да е работещ такъв.

Трифонов категорично подкрепи бившия министър на енергетиката от квотата на ИТН – Александър Николов. „Той е професионалист. Аз му се доверявам! Смятам, че повдигнатите обвинение срещу длъжностни лица, сред които и Николов, скоро ще отпаднат. Този случай няма да се отрази на предизборната ситуация и това няма да има негативен ефект върху ИТН“.

По темата „Северна Македония“ Слави Трифонов посочи, че хората са се убедили вече как се държат т.нар. македонци. „Те действат, само когато са притиснати до стената. Иначе виждаме какво правят и това е много тъжно. Ако зависи от мен, ще направя всичко възможно да ги притиснем, като наложим отново вето за влизането им в ЕС“.

/Цялото интервю чуйте в звуковия файл/

Сподели: