Слави Трифонов: „Демокрацията, Европейският съюз и НАТО са най-добрия вариант, за да можем да съществуваме нормално, спокойно и сигурно“

Слави Трифонов: „Демокрацията, Европейският съюз и НАТО са най-добрия вариант, за да можем да съществуваме нормално, спокойно и сигурно“

Според председателя на политическа партия „Има такъв народ“, в сегашния си вид медиите не са място, на което да можеш спокойно, отговорно и логично, а от тяхна страна морално, да отговаряш на въпросите, които вълнуват хората. Това е причината той да избере интернет пространството и ефира на телевизия 7/8, за да отговори на многобройните въпроси на гражданите.

В края на една предизборната кампания, която според лидера на „Има такъв народ“ е „напълнила пространството с неизпълними обещания, лъжи, измами, машини, червени линии, разкрития, скандали, корупция, магистрали, фалшиви новини и какво ли още не“, той избра да влезе в откровен разговор с хората и да отговаря на техните въпроси на живо. Заедно с Трифонов, в студиото бяха и двама от експертите на партията – Ива Митева – два пъти председател на парламента и Любомир Каримански, председател на бюджетната комисия в 46-то народно събрание, който преди да влезе в българския политически живот, е работил в Люксембург като съветник в асоциацията на банките по дигитално банкиране и разплащане.

На въпрос свързан с неговата отговорност за предложения състав на кабинет в последния парламент, Трифонов направи много добро сравнение:

„Когато избирате една политическа партия, вие и се доверявате за решенията, които взема. В случая смятате, че сте се доверили на мен, ами доверете ми се. Предположете хубаво, бъдете оптимисти. Когато се качвате в самолета, вие не искате автобиографията на пилота и не го питате какво е завършил, а вярвате че ще ви закара живи и здрави, защото сте избрали да се доверите на авиокомпанията, която той представлява“.

„Аз не се страхувам от отговорност, дали ще се показвам или не, дали ще давам интервюта или не, аз се изправям и нося отговорност за екипа, който предлагам. Моята функция е да намеря екип. Човек трябва да носи отговорност за ситуация или работа, от която разбира, Аз мога да понеса отговорността като цяло, но конкретиката касае специалистите. Работата ми е да напрая добър екип от хора, които да поемат отговорност, но в крайна сметка отговорността пак ще бъде моя“.

А на въпроса „къде се е скрил“ и защо вместо него в публичното пространство отговаря Тошко Йорданов, лидерът на „Има такъв народ“ сподели, че за него играта е отборна и това е причината той да се отдръпне малко. „Не смятам, че аз съм човекът, който трябва да се изявява, както други лидери го правят – навсякъде, по всяко време и отговарят на всякакви въпроси. А Тошко Йорданов е с мен от 28 години, той е много отговорен, умен, смел, лоялен и има необходимите качества. На моменти е малко безапелационен, но изпълва със съдържание това как трябва да се бори човек за налагането на нашата обща теза в публичното пространство“, подчерта Трифонов.


Няколко пъти, в рамките на двата часа, в които продължи размяната на въпроси и отговори, Слави Трифонов повтори, че ще бъде смирен и той и неговите колеги ще направят всичко възможно, за да се състави редовен кабинет в рамките на 47-то народно събрание и да се нормализира ситуацията в държавата.

По думите на председателя на политическа партия „Има такъв народ“, естествени техни съюзници по смисъла на идеите, плановете, намеренията и програмите са „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“.

„Ако мандатът стигне до някой от тези субекти, трябва да се реализира правителство. Всичко останало е плод на емоции, на минало или на хора, които не могат да пренебрегнат егото и емоциите си. Аз не съм такъв човек. Ще направим всичко възможно да има правителство, за да може българският народ да бъде спокоен, доволен и уверен. Ако зависи от нас – ще направим всичко възможно да има правителство. Всичко възможно означава, че аз съм смирен. Не ми е лесно, защото виждам много недостатъци, проблеми и много неща, които не са така, но има много по-важни неща и аз ще бъда смирен, със сигурност“, заяви Трифонов.

„Това звучи като кухо обещание, но е различно от това, което правех досега. Досега можех да поема обещание, да го изпълня или не и да поема вината за това. Сега мога да поема отговорност само за това, което аз мога да направя или мога да провокирам хората, с които работя да направят, но не мога да нося отговорност за цялата ситуация, защото тя зависи и от други субекти“, допълни още лидера на „Има такъв народ“.

Въпросите бяха много, включително за развитието на регионите, на който Митева и Каримански отговориха, че всеки регион трябва да започне да се развива в зависимост от своите особености, но за това трябва да има цялостна визия. За съжаление в регионите зависимостите в момента са много. Трябва да има децентрализация на част от данъците, но да има и контрол на харченето на тези средства, за да могат местните феодали да не се облагодетелстват, както е в момента. „Голям проблем в регионите е страха на хората, с който трябва да се преборим, но ако хората са образовани и знаещи ще е по-лесно“ – добави Каримански и продължи с коментар по темата за фалита на КТБ. Той го определи като „умишлен от страна на политиците, които са „натиснали“ централната банка тя да не бъде оздравена“. Коментарът на финансовия експерт от „Има такъв народ“ за Българската банка за развитие бе, че по времето на управлението на Борисов, капиталът и се е вдигал умишлено, за да може банката да раздава кредити на фирми обвързани с концесии към държавата.

Слави Трифонов отговори и на въпрос свързан с Ковид кризата.

„Обстоятелствата преди две години бяха различни. Имаше един-двама заразени и София беше затворена. Тогава реакцията ми на всичко беше такава, каквато ми се струваше, че трябва да бъде. Сега е друга. Опитвам се да действам адекватно на това, което се случва. Затова смятам, че сега обстоятелствата са други и реакцията трябва да бъде друга. От мен не е зависело нищо. Аз тогава не съм имал властта. Може да сте имали чувство, че съм имал влияние, но от мен не е зависело нищо“, каза Трифонов.

Лидерът на „Има такъв народ“ сподели пред зрителите, че е ваксиниран, независимо че е прекарал коронавирусната инфекция.

„Това е моят избор. Смятам, че това е някаква обществена отговорност. Обществото обаче е съставено от различни индивидуалности. Не знам как е възможно да задължиш някой да се ваксинира. Аз съм направил моя избор. Мисля, че това е възможността да имаш свобода“, добави той.

Според Слави Трифинов един от водещите проблеми в страната е демографската криза. България трябва да стане хубаво място за живеене и българите да имат мотив да живеят тук и да раждат деца. Държавата трябва да майка, а не мащеха.

На финала Каримански, Митева и Трифонов отговориха на въпроса къде виждат България след 10 години управление на „Има такъв народ“.

Според финансовия експерт Любо Каримански, България трябва да е средно европейска страна, догонила стандартите на страните от Западна и Централа Европа. Държава, която е преборила корупцията, има електронно и дигитално управление, в която знанията и уменята са взели връх над всичко и има образовани хора, защото именно образованието и знанията ни правят исктински свободни и независими“.

Ива Митева иска хората да са усмихнати и да сме успели да си подредим държава и градчетата, както е в Западна Европа, да няма порутени сгради, заводи, закрити училища, а младите хора завършили в чужбина да не съжаляват, че са се върнали да работят и живеят в България.

Лидерът на „Има такъв народ“ сложи точка на продължилото повече от два часа студио, със своята визия за България след 10 години управление на неговата партия: „Решенията от референдима приложени в закон, най – голямата инвестиция в образование и върховенство на закона.“

„На 14 ноември ще ни трябва разум, а на следващия ден мъдрост“ – с тези думи на Слави Трифонов завърши студиото на живо, в което той и колегите му експерти от „Има такъв народ“ отговаряха на въпроси на гражданите, в навечерието на третите за тази година парламентарни избори.

Сподели: