Станислав Балабанов, ИТН: Парламентарната република вече е изчерпана и това се доказваше всеки ден в 48-ия парламент

Станислав Балабанов, ИТН: Парламентарната република вече е изчерпана и това се доказваше всеки ден в 48-ия парламент

Виждате колко червени линии бяха начертани, и каква беше патовата ситуация в Народното събрание – народните представители не можеха да изберат дори председател на НС. Парламентарната република е вече изчерпана, което всички видяхме в действията на последното 48-о НС.
Това заяви пред bTV депутатът от предишните три парламента и член на Инициативния комитет на референдума – Станислав Балабанов (ИТН).

Той подчерта още, че когато конституцията се отвори за промени, най-накрая ще може да се направят и промените в съдебната система, които толкова години се отлагат.
„При президентска република ще има наистина независими три власти, за разлика от сега. И най-накрая Народното събрание ще работи законово и самостоятелно. В една президентска република Президентът назначава Министерски съвет, и така парламентът ще може да съществува самостоятелно, без да е изтривалка за премиера“.

Според него, ако станем президентска република, парламентът най-накрая ще работи в изпълнение на закона. „Не е случайно, че именно Народното събрание е институцията с най-ниско доверие сред българите, според проучванията на социологичните агенции“.

Балабанов бе категоричен, че държавата е изпаднала в тежка конституционна криза.

„Като нормални и свободни български граждани, ние разсъждаваме какъв изход да намерим, защото парламентарно представените партии показаха своите лица, които не са никак приятни“.

Той поясни още, че законът е спазен и зададеният въпрос в предлагания референдум, е за свикване на Велико народно събрание, защото само то може да смени системата на държавно управление.

Според него, ако хората, които не гласуват, излязат и гласуват, те ще променят изборните резултати.
„С неявяването си на избори, българските граждани допускат партии като ГЕРБ и ДПС да имат сериозни парламентарни групи, защото твърдите ядра на тези формации винаги гласуват“.

Затова изцяло от българските избиратели зависи какво ще се случи, уточни Балабанов и допълни, че това е смисълът на демокрацията – тя позволява българските граждани да бъдат попитани каква е волята им.

Точният въпрос за референдума е формулиран така:

„Подкрепяте ли произвеждане на избори за Велико Народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?“

Сподели: