Станислав Балабанов и Тинко Василев от ИТН пред „Виделина“: Скоро гражданите ще произнесат политическата си присъда спрямо тези, които са управлявали и контролирали чрез страх

Станислав Балабанов и Тинко Василев от ИТН пред „Виделина“: Скоро гражданите ще произнесат политическата си присъда спрямо тези, които са управлявали и контролирали чрез страх

“Срамно е уважавани медии да са превърнати в клозетна служба на шепа хора, които си мислят, че са над закона.“

– „Виделина“, Валентин Ненков: Ще започна с може би най-актуалния въпрос към настоящия момент за партията „Има Такъв Народ“. В два парламента имахте възможността да влезете с водеща роля в управляваща коалиция, но не го направихте. И ако позицията ви в 45-то НС беше разбрана от избирателите ви, то за тази в 46-то не може да се каже същото и това го показват социологическите проучвания. Не ви питам за причините за поведението ви до момента, а до какви компромиси сте готови да стигнете, за да има стабилно правителство след тези избори?

Станислав Балабанов: В 45-я парламент ходът с връщането на мандата сложи край на 12-годишното управление на ГЕРБ. Тогава всички политически сили казаха, че ние сме виновни. Твърдението беше, че можехме да получим подкрепата на 165 депутати, включително депутати, подарени от Бойко Борисов, само и само да бъдем задушени, употребени и зависими от старите политически играчи.Отидохме на нови избори и „Има такъв народ“ стана първа политическа сила с 65 народни представители. И в двата случая отстранихме диктатора Бойко Борисов от властта.

Проведохме особено задълбочени срещи и разговори в 46-то НС и постигнахме съгласие, както на политическо, така и на експертно ниво с формациите, които предполагахме и вярвахме, че са нашите естествени партньори.Партиите, с които заедно трябваше да изчегъртаме модела ГЕРБ – ДПС. Корумпиран и провален политически модел. В момент, в който бяхме на финалната права и се бяхме разбрали на 100 процента за приоритетите пред България г-н Христо Иванов, съпредседател на ДБ, от трибуната на НС прочете декларация, която взриви нашите отношения.

Правителство няма не заради действията на „Има такъв народ“, а заради една публично изречена лъжа. Сега на дневен ред, след изборите на 14-ти стоят смирението, диалогичността и практичността като средства на комуникация от наша страна в името на това България да има стабилно правителство. Стабилно, но без ГЕРБ и ДПС. Стабилно, защото има приоритети, които са надпартийни и са от национално значение за нас като българи.

„Виделина“: За всеки политически грамотен човек у нас е ясно, че основните проблеми в държавата не са ниският стандарт на живот на мнозинството българи и зле работещата икономика в по-голямата си част, а корупцията на високите нива в държавната и общинските администрации и несправедливостите в обществените отношения. А най-лошото от всичко е на практика липсващото гражданско общество. Въпросът ми е как ще съчетавате у себе си политика и гражданина при отговорностите, които ще имате в парламента към политическата сила, която ви е кандидатирала?- Станислав Балабанов: Преди всичко ние сме български граждани. Участието ни в политиката е по-скоро свързано с идеята да изградим работещ инструмент, който да е от полза на българския избирател. Защото хората в изпълнителната и законодателната власт трябва да са инструмент, който да свърши конкретна работа, за конкретен период от време – практично и последователно. Корупцията е туморно образувание, което разяжда устоите не само на държава като България. Корупция има на различни нива във всички държави по света.У нас, за съжаление, корупцията достигна червената точка на кипене по отношение на търпението ни. Затова имаше протести, които продължиха почти една година. Възбудени от морален акт в името на това, че „така повече не може“. Необходимо е време, за да се излекуваме от бича на компрометирания модел, но съм убеден, че е дошло време да изградим основите на промяната.

Адв. Тинко Василев

Адв. Тинко Василев:

На първо място, независимо дали като политик или като гражданин, всеки един от нас следва да е човек. ПП „Има Такъв Народ“ разполага с програми и със специалисти, тясно профилирани в своите сфери, което има значение за разрешаване на проблемите, които през годините се натрупаха. Действително максималното ограничаване на известни корупционни схеми биха довели до повишаване стандарта на живот на българските граждани чрез насочване на средствата по предназначение. В този ред на мисли, гражданското общество има съществено значение. Именно гражданското общество, гражданската нетърпимост, биха повлияли при неработещи или недостатъчно ефективни държавни, респективно, общински органи.

„Виделина“: Сега да слезем на регионално и местно ниво. Предполагам, че сте наясно, че община Пазарджик се управлява през последните над 10 години почти като феодално владение от уж независим кмет и двадесетина съветници, „назначени“ на тези места от хора с пари и власт. В съседната й община Септември нещата са още по-лоши, защото се случват в най-примитивния им вид – там като че ли ценностите са обърнати наопаки. Та въпросът ми е какво ще направите, за да се справим с тези проблеми във вашия, т. e. нашия избирателен район?- Станислав Балабанов: За съжаление прекрасното лице на град като Пазарджик в последните години е загрозено от образи, които са продукт на статуквото ГЕРБ – ДПС. Така беше с Делян Пеевски, който се кандидатираше в годините от този район и продължава с кмет като Тодор Попов. За неговите действия се надявам скоро да се произнесат компетентните институции – МВР, ДАНС, НАП.Въпреки всичко съм убеден, че жителите на град Пазарджик и областта достатъчно са насъбрали в годините, за да могат скоро да произнасят политическите си присъди спрямо тези, които са мислили, че могат да управляват и контролират чрез страх. Мен не ме е страх. Какво ще направим? Ще вървим последователно. Все пак скоро ще се зададат и местни избори и тогава при едно стабилно управление такива като Тодор Попов ще трябва да понесат пълната отговорност за действията си.

Адв. Тинко Василев: За всеки един гражданин на община Пазарджик вероятно е ясно, че моделът на управление на регионално ниво копира модела на управление в държавата. През последните вече немалко години се наложи като политически принцип управление под нечий чадър, скрито или не толкова, станаха известни фрази като „обръчи от фирми“, което е характерно не само за високо управленско ниво, но и в множество общини в страната. Именно срещу този модел обществото недоволства и то с право. Необходимо е цялостна промяна в политическото поведение, което обаче е невъзможно ако на политическата сцена са едни и същи, вече компрометирани политици. 

Нужна е коренна промяна, на първо място в политическото мислене, след което промяна и налагане на коренно различни политически принципи.Обществото отдавана недоволства срещу прояви на политически непукизъм и демонстрация на власт. Само преди броени дни обществеността стана свидетел отново на ситуация от страна на кмета Тодор Попов, която е обществено неприемлива. Кметската институция следва да е пример за подражание. Именно поради това „Има Такъв Народ“ – Пазарджик бе първата политическа сила, която поиска оставката на кмета Тодор Попов. По подобен начин стоят нещата и в община Септември. Наложителна е цялостна промяна, която започва от централно политическо ниво, след което и на местно.

„Виделина“: Докъде сте готови да направите компромис със съдебната реформа в името на това да има парламент при положение, че така наречените партии на протеста или на промяната не излъчат минимум 121 депутати? Питам ви това, защото отдавна е кристално ясно, че ако у нас съдебната система не заработи нормално, нищо на практика няма да се промени.

Станислав Балабанов: Нека все пак да видим какви ще са резултатите след изборите. Разбира се, че за да се случи съдебна реформа в нейната цялост трябва да има стабилен законодателен консенсус, който да променя.

„Виделина“: И след съдебната власт към бизнеса в контекста на факта, че Пазарджик се намира между Пловдив и София? Какво ще направите като политическа сила за най – дребния бизнес, който обаче храни най-голяма част от населението на страната, но към момента е онеправдан? Какво ще е отношението ви към тази част от едрия бизнес, който създава екологични проблеми в съответните населени места, но така се е вкопал през годините в контролните институции, че не му пука от санкциите заради размерите им, ако изобщо му бъдат наложени?

Станислав Балабанов: Експертните ни групи по икономика и финанси в продължение на над две години разработиха програми и конкретни приоритети, чрез които да се намери необходимия баланс за бизнеса да работи спокойно и свободно, без страх. Идеите ни са публикувани на сайта на партията ни и всеки, който има желание може да се запознае с тях.Институциите трябва да престанат да играят ролята на бухалки и да са в полза на бизнеса.

„Виделина“: Сега за журналистиката у нас – националната и местната. На всеки в България е ясно, че състоянието й не е просто трагично, а плачевно. Както и че тя се е превърнала в обслужващ персонал или на управляващите, или на хора и организации, които чрез финансирането й с пари извън страната също я правят зависима. При регионалните и местни медии положението съвсем не е по-леко. Липсата на пари от реклама ги тласка към съответните кметове и близките до тях фирми и ги превръща в никому ненужни техни креатури. Та в този дух как виждате ролята на еврофинансирането, част от което е целево за медии, както и на правителствата, за да се регулира този проблем и средствата, идващи от ЕС и държавния бюджет, да не отиват основно у няколко ТВ-мастодонта и сайта, чиито имена по чисто хигиенни причини няма да назова? Виждате ли и други възможности? Защото без свободна журналистика е немислимо изобщо да се говори да правова държава.

Станислав Балабанов: Унизително е 112-то място по свобода на словото, което допуснахме. Медиите в голямата си част у нас са контролирани от определени олигархични кръгове, които изпълняват политически поръчки. В 46-я парламент внесохме промяна в медийния закон за регулиране на финансирането им, на процентното съотношение на рекламата, която минава под формата на еврофинансиране, за да ограничим порочната зависимост, в която са изпаднали редица български медии. Това със сигурност ще го довършим в следващия парламент, защото е срамно уважавани медии в годините да са превърнати в клозетна служба на шепа хора, които си мислят, че са над закона. Никой не е над закона. Не е над Конституцията. Един от основните ни приоритети и битки е да върнем доверието на хората в институциите, в медиите. Вие и вашата медия сте свободни и трябва да продължавате да отстоявате тази свобода, защото силата е в истината!

Сподели: