Станислав Балабанов от „Има такъв народ“: Кирил Петков ми даде бележка – Първо махаме ветото, а след това Скопие изпълнява ангажиментите си

Станислав Балабанов от „Има такъв народ“: Кирил Петков ми даде бележка – Първо махаме ветото, а след това Скопие изпълнява ангажиментите си

Депутатът от ИТН Станислав Балабанов показа в предаването „Лице в лице“ бележка, която по думите му, лично премиера Кирил Петков, му е написал, и която съдържа план за евроинтеграцията на Северна Македония.

Депутатът уточни, че планът е „начертан“ от премиера по време на съвместното им пътуване с влак до Киев. Като първа точка в „плана“ е посочено вдигането на ветото на България за начало на преговорите на Северна Македония за влизане в ЕС, което според Балабанов е крайно възмутително. „След това са всички останали стъпки – липса на териториални претенции, отваряне на македонските архиви, вписване на българско малцинство в конституцията, решаване на историческите спорове и поставяне на табелки на паметници“, допълни Балабанов. На въпрос какви са гаранциите, че Северна Македония ще изпълни тези точки той отговори с българската поговорка „Гаранция Франция“.

Балабанов допълни, че Петков му казал, че това е неговият план, който предлага на всички дипломати при разговори по темата. Депутатът обяви, че е готов да седне за детектор на лъжата, на който да повтори твърденията си за тази бележка. “В България има и добри графологични експерти, които могат да докажат, че този шрифт е почеркът на министър-председателя“, уточни той.

Депутатът от ИТН подчерта, че за него темата е още по-важна, откакто преди месец му се е родила дъщеря.
„Заради нея няма как да си мълча, не е хубаво и е неморално, защото това момиче аз ще го възпитам… особено, когато е засегната историята на България и видимо имаме проблем, който никой в историята нататък няма да ни го прости“, уточни той.

Относно размяната на есемеси, свързана с кандидатурата на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ, депутатът от ИТН каза, че партията му била подложена на натиск по този въпрос.

На коалиционен съвет било обяснено, че Рашков е възрастен и нямал сили да извърши в МВР очакваната реформа. Отказвал да уволни 7000 полицаи.

„Поради тази причина ще го скрием в КПКОНПИ като председател, тъй като е следовател, за да го използваме за други цели“, разказа Балабанов. Според него целта е била КПКОНПИ да се превърне в бухалка на „Продължаваме промяната“.

Сподели: