Станислав Балабанов: ПП бързаха парите за хеликоптерите да минат през тях, поръчката им бе направена зле и затова падна! Не можеш да си дилър на животи!

Станислав Балабанов: ПП бързаха парите за хеликоптерите да минат през тях, поръчката им бе направена зле и затова падна! Не можеш да си дилър на животи!

Медицинските хеликоптери от няколко години са кауза и битка на „Има такъв народ“. Закупуването им първоначално бе само в политическата програма на ИТН, а после настояхме да се включи в коалиционното споразумение. Това коментира Станислав Балабанов от ИТН в студиото на „Лице в лице“ по БТВ.

Той поясни, че когато ПП са усетили, че коалицията се разваля и нямат много време, набързо са направили поръчката за хеликоптерите, за да минат тези милиони през тях.
„Затова поръчката рухна, от некомпетентност и лакомия. Не можеш да си дилър на животи в една такава ситуация! Да залагаш човешки животи, защото искаш да контролираш и разпределяш едни бързи пари“.


Депутатът от предишните три парламента подчерта, че Асен Василев и Кирил Петков наистина са искали да контролират всички финансови ресурси, като в случая, в 47-ия парламент ПП са имали здравен министър, председател на комисията по здравеопазване, съпругата на Даниел Лорер е била в надзорния съвет на Здравната каса, а депутатът от ПП Георги Гвоздейков е оглавил Държавното дружество, през което да минат и да се контролират тези над 130 млн. лв. за хеликоптерите.
„Ако ИТН имаха хора на тези позиции и бяха направили подобна верига, журналистите щяха да ни разпънат на кръст, но след като са ПП, значи няма проблем и могат да минат метър“.

Относно скандала с неизплатените на пътно-строителните фирми задължения, Станислав Балабанов отново посочи желанието на Асен Василев да контрилира всички финансови ресурси на държавата.
„Ние с колегите от ИТН и нашият министър на МРРБ – Гроздан Караджов, още тогава излязохме и казахме, че това решение на МС (да не се изплатят парите) ще падне в Конституционния съд, и то разбира се падна! Защото то също е некомпетентно направено от ПП“.

Той поясни, че сега фирмите, които е трябвало да си получат парите за изработеното (тоест старите задължения от държавата към тях), ще заведат дела срещу България, ще осъдят държавата и ще получат много повече пари, вместо само заработеното.


Относно политическата ситуация в страната, Балабанов посочи, че от позицията на български гражданин, наблюдаващ политическите процеси отстрани, е по-добре, че ИТН не са част от тази ужасно лицемерна среда в момента, защото сега вече истината излиза наяве и гражданите виждат – кой-кой е.
„Много скоро каузите и промените, за които се бори „Има Такъв Народ“ ще стартират пак с пълна сила! При сегашната политическа криза (плод на над трийсет години безотговорност и липса на разделение на властите), страната има един единствен изход – Президентска република! За това ние ще направим референдум и ще питаме хората, дали искат тази промяна.“


Сподели: