Строителният и пътен бранш проведоха срещи с „Има такъв народ“ за индексация на договорите в строителството

Строителният и пътен бранш проведоха срещи с „Има такъв народ“ за индексация на договорите в строителството

В четвъртък и петък се проведоха срещи на ПГ на „Има такъв народ“ с Камарата на строителите в България и Българска браншова камара- пътища. Срещите бяха във връзка с необходимостта от спешно приемане на методика за индексиране на договорите с публични възложители.

Участниците в разговорите изразиха своята подкрепа към исканията на браншовите организации, като изпълнителите казаха пред депутатите, че неотложно трябва да се приеме решение за индексиране на договорите, възложени от държавата и общините. В противен случай е застрашено изпълнението на обекти за милиарди, които се реализират, както с национално, така и с европейско финансиране.

„Строителните компании са изправени пред най-голямото изпитание досега, стотици наши колеги не успяват да издържат на натиска и проблемите, и резултатът е, че до момента близо 500 фирми са отпаднали от пазара“, каза председателят на УС на КСБ – инж. Илиян Терзиев.

„Ако не се намери решение, подобна съдба застрашава още стотици фирми“, добави той. „Нещо повече – българските граждани няма да получат така необходимата инфраструктура, а на Брюксел ще трябва да се връщат милиарди заради неизпълнение на договореното по европейските програми“, каза още председателят на УС на КСБ.

Народните представители от ИТН изразиха съгласие, че е нужно парламентът бързо да приеме внесените промени в Закона за обществените поръчки.

В срещата участваха Тошко Йорданов председател на ПГ на „Има такъв народ“, вицепремиерът Гроздан Караджов и министър на МРРБ в оставка, както и народните представители – Златомира Мострова, Снежанка Траянска, Пламен Абровски, Христинка Иванова, Иван Клисурски, д-р Ивайло Христов и Тихомир Тенев.

Пътните проекти и поддържането на Републиканската пътна мрежа на територията на Република България са поставени пред реален риск от невъзможност за изпълнение и принудително спиране. Българска браншова камара „Пътища“ в продължение на една година алармира всички държавни институции за сериозността на проблемите в пътно-строителния сектор, но до адекватни решения не се стигна, казаха по време на срещата представителите на пътната камара.

В случай на липса на адекватна реакция на поставените проблеми, си запазваме правото да предприемем всички разрешени от закона действия, които да защитят живота и здравето на хората, посочиха от пътния бранш по време на срещата.

ИТН ще подкрепи промените в ЗОП, които ще разрешат проблема.

Сподели: