Теодора Генчовска:  Продължаваме подкрепата си за Украйна

Теодора Генчовска:  Продължаваме подкрепата си за Украйна

Министърът на външните работи Теодора Генчовска участва днес в извънредната министерска среща на НАТО в централата на Алианса в Брюксел. В срещата участваха още Върховният представител на ЕС Борел и страните-партньори Финландия и Швеция. Обсъдени бяха продължаващата руска военна инвазия в Украйна, подкрепата за страната, както и отговора на НАТО, вкл. като част от координираните усилия на международната общност. 

Съюзниците потвърдиха единните послания  в осъждането на непровокираната и неоправдана руската военна инвазия в Украйна. Във фокуса на дискусиите бяха непосредственият отговор на настоящата криза и последиците за сигурността на съюзниците, с акцент върху усилването на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса на Източния фланг. Страните-членки се съгласиха да продължат подкрепата си за Украйна. Министрите обсъдиха също и по-широките последици от конфликта за НАТО и ЕС, партньорите на НАТО в Западните Балкани, Грузия и Молдова.

 „България остро осъжда непровокираната и брутална агресия на Русия в Украйна. Наблюдаваме опит за преформулиране на европейската сигурност“ заяви българският първи дипломат. Тя отбеляза грубото потъпкване на международния ред. НАТО не е страна в кризата и не търси конфликт с Русия. Съюзниците продължават оказването на помощ за Украйна.

Сподели: