“Това е отговорното поведение – да има кабинет с третия мандат”, заяви Любомир Каримански

“Това е отговорното поведение – да има кабинет с третия мандат”, заяви Любомир Каримански

„Има шансове. Позитивно съм настроен и съм оптимист. Не за друго, а защото виждам и колегите от ДБ и БСП, че имат желание за съставянето на правителство, а и защото постъпват отговорно и осъзнават отговорността. Това е отговорното поведение – да има кабинет с третия мандат”, заяви Любомир Каримански, депутат от ПГ на ИТН и председател на комисията по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание пред БНТ.
От ИТН, допълни Каримански, разглеждаме като един общ мандат между всички коалиционни партньори, които бяхме в началото. Която и да е от другите политически сили да имат мандата, смятаме, че желанието да има правителство ще е факт.
При преговори за кабинет с третия мандат, от „Има такъв народ“ ще предложим да бъде приета от всички подробна управленска програма и ясно разписан комуникационен план между коалиционните партньори, „за да не се скъса пак връзката“ между партиите в управлението, заяви Каримански.
От Има такъв народ са уверени, че е редно на преден план да излязат експертите и политическите фигури трябва да се отдръпнат и допълни пред БНТ: „Когато едни лидери направят крачка назад, е редно и другите лидери да направят крачка назад. По-доброто е крачка назад на всички лидери и нека технократите и тези, които наистина прилагат стандартите, да заемат тяхното място”. В разговора с Георги Любенов председателят на бюджетната комисия посочи: „Може би има място за притеснение, но няма място за страх и паника. Страхът и паниката биха обладали тези, които не знаят как да управляват процесите. Средносрочните и дългосрочните енергийни източници в България кои са? Два танкера с газ, после азерски газ и по натам? Нямаме яснота в средносрочна и дългосрочна перспектива. ЕЦБ достатъчно забави процеса по реакция на лихвената си политика. Сега няма да се учудя лихвата да се вдигне директно с 0,5%. Това значи, че няма как да се опитаме да приземим кризата толкова леко, а ще е по-твърдо. Ще бъдем изправени и пред внос с по-висока цена, изравнявайки лева с еврото. Инвеститорите искат спокойствие и предвидимост. За да може да става това с макросредата около тях няма как да не бъдат притеснени от войната в Украйна. Затова повечето в момента се насочват към САЩ, защото там е доста по-спокойно.“

Сподели: