Тодор Иванов: ИТН заслужава подкрепата на Бургас

Тодор Иванов: ИТН заслужава подкрепата на Бургас

Тодор Иванов е на 43 години и от 2 години е основният мотор на партията на Слави Трифонов в Бургаска област. Тодор е роден в Бургас в семейството на ландшафтен архитект и специалист по качеството. Седем години е живял в София, където е завършил две магистратури – машинен инженер по специалността Транспортна техника и технологии и Индустриален мениджмънт във Факултета за германско инженерно обучение и промишлен мениджмънт в Техническия университет София.

Живял е за кратко в САЩ, а след края на второто си участие в лятна програма за студенти остава още 7 месеца да посещава интензивно обучение по английски език за напреднали. Веднага след прибирането си в родината започва работа в известна архитектурна компания в родния си град, която управлява вече над 16 години.

Представяме Ви интервюто за flagman.bg:

– Г-н Иванов, хората, които Ви познават, знаят, че сте изключително открит и принципен човек. Вие сте моторът на „Има такъв народ“ в Бургас, човекът, който свърши най-много работа за кратко време. Какво се промени сега, че да приемете да станете част от листата?

– Първо бих искал да благодаря за милите думи. Важно е да се знае, че и при предишните избори имах много номинации, но аз лично си правих отвод, тъй като не се чувствах готов при добър резултат да бъда народен представител. Изписаха се много приказки и се създадоха много интриги по повод моето неучастие в листата на 2 МИР-Бургас. Заедно с ръководството решихме, че е време да се сложи край на тези инсинуации и да заложим на изцяло местни представители. Всички ние сме неопитни в политиката, досега не сме били членове на други партии, но сме истински, честни и лицемерието ни е чуждо.

– В този ред на мисли, какво Ви накара да се захванете с политика, това не е никак „честна игра“, ако мога така да се изразя, предвид това, на което сме се нагледали в последните 32 години?

– Ако трябва да съм искрен, решението никак не бе леко и необмислено. Предложението да стана областен координатор дойде от близък за мен човек доста неочаквано. Осъзнавах, че ще поема огромна отговорност да изградя структури в най-големия избирателен район в страната. Осъзнавах, че ще трябва да напусна зоната си на комфорт и да лиша семейството си и колегите си от присъствието си.

Осъзнавах, че за да привлека членове и симпатизанти в партията, те трябва да припознаят в мое лице представите си за новото в политиката – човек, който не е участвал досега в друга партия, с добро образование, честен, работлив, искрен и с висок морал.

В крайна сметка реших, че няма нищо случайно в този живот и е дошло времето за това, за което много мои приятели са ме увещавали да се захвана.

Българската нация се стопява с бесни темпове – от емиграция, ниска раждаемост и висока смъртност. И аз като един нормален родител бих искал синът ми да остане в България. Искам да учи и да живее тук, но за да се случи това, аз трябва да дам своя принос. Защото след няколко години, когато се отдели от бащиния дом и започне самостоятелен живот, той ще ми потърси сметка и ще ме попита: „Татко, ти какво направи, за да не живеем в тази свинщина?“

Е, аз не бих искал да мълча пред него или да казвам, че съм си стоял вечер пред телевизора и съм се примирявал с всичко това, без участвам активно в промяната. Осъзнал съм, че промяната трябва да настъпи първо във всички нас. Месиите, които „ще ни оправят“, са сладки предизборни обещания, граничещи с утопия. Та, в рамките на няколко дни взех решение и така вече повече от две години се занимавам с цялостната организация на областно ниво, естествено с помощта на моите колеги общински координатори, членове и симпатизанти, под вещото ръководство на главния секретар на ПП „Има такъв народ“ Виктория Василева.

– Готова ли е вече регионалната Ви програма за Бургас и какви ще бъдат акцентите в нея?

– Ние всички имаме идеи за развитието на града и региона, както и за инвестиционната политика на местно ниво. Но както знаете, все още нямаме представители в местната власт – нито в общинската администрация, нито в общинските съвети в Бургаска област, така че не можем пряко да влияем върху тези процеси. Въпреки това нашите народни представители ще работят за региона, като една от основните цели е изграждането на четирилентов път до ГКПП Малко Търново, както и модернизирането на съществуващия граничен пункт и възможността да бъдат обслужвани тежкотоварни автомобили. Този въпрос беше повдигнат още в предходния парламент и ще продължим да настояваме да се изпълни. Бихме искали да работим и с всички кметове в Областта и да бъдем проводник при решаването на специфични проблеми във всяка една община.

Може би знаете, че Община Бургас е сред най-големите бенефициенти на европейско финансиране, но това по никакъв начин не е подобрило качеството на живот на съгражданите ни. Да, общинската администрация работи добре, представя прекрасни проекти и усвоява. Но – липсват инвеститори, които да привлекат и задържат специалисти с добро ниво на заплащане. А защо липсват инвеститори? На пръв поглед предпоставките за привличането им са налице – летище, пристанище, магистрала, жп-транспорт. Явно някъде нещо куца и това според мен е най-големият проблем на държавата ни – корупцията! България е на 69-о място в световната класация по индекс на възприятие за корупция и на последно място в ЕС, като в световен мащаб пред страната ни са и много държави от Африка например. Няма да е пресилено, ако кажа, че нивото на корупция в държавата граничи с клептокрация. Вероятно много от нас не осъзнават, че корупцията е навсякъде около нас. Дори за най-елементарни дейности ние търсим „човек“, който да ни придвижи нещо по-бързо, за което после „ще почерпим“. Само че по този начин ощетяваме най-малкото времево някой друг, който чака чинно по каналния ред.

В заключение по този въпрос ще кажа, че народните представители от „Има такъв народ“ ще продължат да работят в тази посока – засилен контрол върху изпълнителната власт, с цел прозрачно управление и оптимално разходване на средствата от Европейския съюз.

Заявките на някои от новите политически субекти за „нулева корупция“ звучат доста утопично и за мен лично са чиста проба предизборно говорене, имайки предвид, че дори и в развитите европейски държави има корупция във високите етажи на властта.

Един от основните начини за намаляване на корупцията е въвеждане на електронно управление. В последните 10-ина години държавата ни е похарчила над 2 млрд. лв., а резултатът е не повече от 5% електронни административни услуги. Основните причини за скъпото и липсващо електронно управление са липса на административен и политически капацитет, както и на политическа воля, въпреки че основният приоритет на Бойко Борисов още като кмет на София беше „борбата с корупцията“.

Реформирането на съдебната система и смяна на начина на избор на главния прокурор също ще спомогне за намаляване на корупцията. В България все още нямаме нито един осъден политик за корупция (като изключим случая с Десислава Иванчева), т.е. държавата в лицето на прокуратурата не се съпротивлява срещу тези процеси.

– На последните избори сътворихте исторически пробив, спечелихте вота в гордостта на ГЕРБ – община Бургас. Имате ли сили да повторите този успех?

– По време на последната предизборна кампания ние имахме възможност да обиколим доста населени места и да говорим с хората. Естествено и присъствието ни в община Бургас беше доста по-осезаемо и гражданите на Бургас се спираха основно на нашата предизборна шатра. Явно сме заслужили доверието им и резултатите го показаха. Убеден съм, че хората ни подкрепиха именно защото сме различни, сложили сме ясни червени линии и ясни приоритети. Работата на нашите народни представители в последното Народно събрание го доказа и ние не подведохме избирателите си. Да, вероятно допуснахме грешки, но както каза водачът на нашата листа Ивайло Вълчев – „Всички научихме по нещо, което може би ще избегнем този път.“ Искрено се надявам, че съгражданите ни отново ще ни дадат вот на доверие да продължим започнатото!

– Този път виждаме, че представихте на бургаските избиратели изцяло местна листа. Като областен координатор бихте ли ни посочили кои са най-изявените хора във Вашия екип?

– Действително този път листата ни е съставена само от жители на Бургаска област. Включили сме почти всички общински координатори, които работиха много усилено и постигнаха прекрасни резултати, така че да сме първа политическа сила в община Бургас, община Карнобат и община Несебър. В община Поморие загубихме с няколко гласа.

Останалите участници в листата са наши членове и работят в различни сфери. Ивайло Вълчев и Златомира Карагеоргиева-Мострова нямат нужда от представяне – те бяха вече два пъти народни представители през тази година. Четвъртият в листата е Боян Хлебаров – координатор на община Бургас. Инженер по професия, работи в сферата на комуналното строителство. Добромир Гюлев, петият в листата, е филолог по образование, а  по професия е журналист, медиен анализатор и специалист по риска. От 20 години работи в международна компания, която се занимава с инвестиционна информация и обработка на данни. На шесто място е Живко Канев, общински координатор в Карнобат, икономист по образование. Десетката се допълва от Найден Пулакев – мениджър в туризма и общински координатор в Поморие, Драгомир Костадинов – медицински представител, Росица Петрова – архитект и Валери Крумов – експерт бизнес развитие. В листата присъстват още музикант, финансист, административен ръководител, психолог и специалист човешки ресурси, лекар, строителен инженер, компютърен инженер и др.

– Готова ли е вече „Има такъв народ“ да състави правителство?

– Да състави е правилната дума. Имаме капацитета, имаме персонални решения и сме готови да разговаряме с тези, с които гледаме в една посока.  

Сподели: