Тошко Йорданов: Гражданите ще кажат дали да станем президентска република

Тошко Йорданов: Гражданите ще кажат дали да станем президентска република

Искаме да организираме референдум, за да попитаме гражданите дали да станем президентска република. Според „Има такъв народ“, ако бъдем президентска република, ще има ясна отговорност и контрол от едната власт към другата. Това са предимствата на президенската република. Сега Министерски съвет управлява Народното събрание, и така реално законодателната власт няма никакъв контрол от към изпълнителната власт! Ние видяхме тези неща отвътре и как точно – не работят! Затова в ИТН нямаме противоречие по темата!Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, в ефира на bTV.

Той посочи още, че ако ИТН беше сега в парламента, щеше да има мнозинство без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ и чисто хипотетично – щеше да има правителство. Като разбира се, за да работи този път коалиционното споразумение, е трябвало да бъде оформено по друг начин, с конкретни цели и срокове.
„Ние развалихме правителството, защото то беше създадено въз основа на споразумение, което ПП нарушиха, и така обезсмислиха коалицията. Споразумението не се спазваше от тях в много точки – основно във външна политика. Когато две страни не си спазват договорката – този съюз е безсмислен. Или, ако остане, тогава е с други скрити интереси. А ние скрити интереси – никога не сме имали!“

Йорданов бе категоричен, че ИТН са единствената партия, която е казала, че ще се бори с модела ГЕРБ, и наистина го прави. „Кирил Петков и Асен Василев ще продадат всичко, за да са в Министерски съвет. Виждате как само пред месец „Продължаваме промяната“ и ГЕРБ само дето не се биеха по улиците, а от два дни те само дето не се целуват уста в уста“.
Според него, ако ПП си държат на думата, нямаше да правят това. „Тази партия плю на всичко, което е казала и плю на онези деца, които бяха бити под колоните на Министерски съвет“.

Зам.-председателят на ИТН бе категоричен, че те не са в парламента, защото си държат на думата. Както и заради това, че ИТН са били подложени на цялата тази медийна атака от Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и присъдружните им медии.
„Ние не успяхме да обясним на хората какво точно се случва. Имаше неразбиране на действията ни. Не успяхме да обясним защо сме постъпвали така. Сега обаче като ни няма в управлението – се вижда, че сме били прави! Факт е, че финансовото състояние на държавата е зле след действията на Асен Василев. Факт е, че вдигането на ветото над РСМ нищо не реши, а положението на българите в Македония стана още по-зле. Факт е, че е нарушено коалиционното споразумение. Всички тези факти започват да излизат един по един! Като хора със собствено мнение, ние бяхме много удобни, да си измият ръцете с нас. Сега да видим с кого ще си ги измият!“

По думите му, въпреки че този път ИТН не влезе в парламента, нищо страшно не е станало. „Всичко е процес – нагоре и надолу. Има моменти, когато натискът върху теб е толкова огромен, че каквото и да кажеш хората не те чуват. Но идва време, когато нещата се виждат и чуват! Вероятно хората, които са разочаровани от ИТН са прави за себе си, след като се почувствали така, но ИТН също са прави, че са действали по техния си начин в конкретните сложни ситуации. ИТН са първата партия досега, която си спазва думата!“

Според Йорданов, много политици взели се насериозно, в парламента се побъркват. „НС им е като наркотик. Виждаме Кирил, Асен и Корнелия. В ИТН успяхме да останем нормални хора, въпреки, че бяхме във властта. Запазихме здрав разум и когато се върнем пак в парламента, ще сме пак със здрав разум! Разбира се, че ИТН ще участва на следващите избори, и в следващия парламент ще бъдем там, където ни е мястото – с такъв резултат, какъвто хората преценят. Няма да си оставяме „магарето в калта“!“

Относно медийните внушения, че много членове са напуснали „Има такъв народ“, Йорданов подчерта, че подходът на партията винаги е бил да се залага на експертите. „За дадена дейност трябва да се слага експерт, а не политическо лице. С експертите ни сме водили разговори, когато има избори. Например Ива Митева е експерт, с който свършихме конкретна работа. Тя е най-добрият председател на парламента в последните години. Но тя никога не е била член на партията ни. Когато наближат новите изборите, пак ще водим разговори с нея и със съответните експерти“.


Сподели: