Тошко Йорданов: Група хора са решили, че са интелектуални аристократи, а всички останали сме селяни, които нямат право да взимат решения

Тошко Йорданов: Група хора са решили, че са интелектуални аристократи, а всички останали сме селяни, които нямат право да взимат решения

Дразнещо е, че група хора решават, че са интелектуални аристократи, а останалите хора са селяни, които нямат право да взимат решения. А всъщност пряката демокрация и законът позволяват на гражданите да поставим въпроса за смяна на формата на управление на държавата, който е от компетенцията на ВНС. Това заяви пред „Нова ТВ“ зам.-председателят на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, по повод старта на подписката за референдум за преминаване към президентска република.

Според него, проблемът е, че много хора гравитират около една или друга политическа идея и се държат с всички останали, сякаш са някакви аборигени, които не могат и не бива да взимат решения.

Йорданов отново даде пример с Франция, която е била в същата парламантарна патова ситуация, като българската, след което е преминала към полупрезидентска република, и сега е пример за демокрация!

Зам.-председателят на „Има такъв народ“ бе категоричен, че промените се правят в кризи, за да тръгне обществото по нов път. “А сега за всички е видно, че сме в политическа криза. Тази политическа система вече е изчерпана. Тя не функционира добре. Парламентарната система възпроизвежда хора, които искат да се облагодетелстват с власт и които искат да няма контрол”.

Той даде пример, че страната е била в криза и след падането на комунизма, през 1989г., когато също е променена Конституцията.

За пореден път Тошко Йорданов разясни на водещите механизма на произвеждане на референдум с подобен въпрос, подчертавайки, че според закона и конституцията в допитването могат да се поставят въпроси от компетенцията на обикновено НС.
„От компетенцията на обикновено НС е да организира Велико Народно Събрание. Не сме седнали със сценаристите да формулираме ние въпроса! Консултирали сме се с конституционни юристи, така че въпросът е формулиран коректно и правилно. И Конституцията позволява на гражданите да поставят този въпрос”.


Йорданов добави още, че в сегашната парламентарна форма има една видима колективна безотговорност, скриване зад решения на НС. “Парламентът фактически е функция на Министерски съвет, а премиерът контролира НС. Самата система не функционира добре – не могат да се изберат правителства, няма приемственост, не могат да се взимат решения. Сегашната система позволява да се случва управлението по този компрометиран начин“.

Сподели: