Тошко Йорданов: Закупуването на медицинските хеликоптери пропадна заради схемите на ПП

Тошко Йорданов: Закупуването на медицинските хеликоптери пропадна заради схемите на ПП

Провалената обществена поръчка за медицинските хеликоптери е подготвена от ПП с цел те да я контролират изцяло, като за целта сложат свои хора на съответните позиции. И има основателни съмнения, че са щяли да усвоят парите по веригата. Това заяви зам.-председателят на ИТН – Тошко Йорданов, пред БНТ.

Той се аргументира, че по същото време, когато се е правела държавната фирма за стопанисване на хеликоптерите, вече е имало вкарани хеликоптери в България, които са отговаряли на зададените финансови параметри и само се е чакало да мине процедурата, за да бъдат закупени официално от държавата. Но след падането на правителството хеликоптерите набързо са били продадени.

Тошко Йорданов посочи още, че един от депутатите на ПП – Георги Гвоздейков е трябвало да бъде освободен като народен представител, за да застане начело на тази държавна фирма създадена за хеликоптерите. „ПП отричаха, че това е причината за освобождението на Гвоздейков от НС. Интересен факт е, че в същия ден, в който бе той освободен от парламента, Министерски съвет е отложил заседанието си с няколко часа, за да може да мине процедурата в НС и Гвоздейков вече да не е депутат и да бъде назначен в съответната фирма“.
Йорданов допълни, че въпросният Гвоздейков е бил в нарушение и преди това в парламента, защото е бил част от борд на директорите на друга фирма.

Зам.-председателят на ИТН изрази мнение, че разликата между ГЕРБ и ПП е, че ГЕРБ са крадяли по брутален начин, например – вие трябва да изпълните нещо, аз ви давам 1 милион, но вие ще ми върнете 50% или там колкото е вървяло.
„ПП краде по друг начин – има едни държавни пари, затова слагат техен човек и ги пренасочват натам, за да си взимат каквото трябва. И в двата случая държавата губи“.

Той припомни, че и по-рано е имало опити да се закупят медицински хеликоптери, но все неуспешни.
„Политиците не се интересуват от здравето на хората, а от това как да вземат пари от една сделка. Ако мислеха за българския народ, досега щеше да има хеликопетери!“.

Той подчерта, че проблемът с медицинските хеликоптери е станал обществено достояние благодарение на Слави Трифонов и гостите в неговото предаване, които са разкрили ситуацията.
„Унизително е в Северна Македония да има подобна здравна услуга, а в България да няма“.

Йорданов коментира още и патовата парламентарна ситуация в момента. „Ще има избори през март. Конфигурацията в парламента е такава, че няма как да се направи правителство, а ако се състави, всички ще се отвратят от него. Основно БСП се подмазват и заиграват с ГЕРБ, но Корнелия Нинова не е толкова луда, за да състави правителство с ГЕРБ“.


В контекста на полемиката между Георги Свиленски и Кирил Петков, за контролирането на резултатите от машините и кой държи кода им, зам.-председателят на ИТН подчерта, че е твърде възможно партията на Слави Трифонов да е била ощетена на предните избори с манипулиран машинен вот.
„Половин час преди края на изборния ден имахме 4,8%” и после рязко паднахме. Трябва да се направи одит на Информационно обслужване, държавната компания, обработваща резултатите на изборите“.

Според Тошко Йорданов, ИТН неведнъж е искала подобен одит и даде пример за това, как шефа на „Информационно обслужване“ е трябвало да бъде уволнен, но след среща със служебния премиер Стефан Янев, е останал на поста си.
„Странно е и как партията на Янев през целия ден беше под чертата с 2-3 процента резултат и изведнъж в последните минути ни изпревари!“

Той изказа опасенията си, че с хартиената бюлетина Герб и ДПС ще направят подмяна на резултатите, затова задължително трябва да се гласува с машини, само че с други машини.
„Явно софтуера на тези машини може да се контролира и всяка една машина може да бъде пипана, ако има желание“.

Сподели: