Тошко Йорданов: Разговорите след изборите трябва да бъдат максимално публични, защото не можем да бъдем сигурни в потенциалните си партньори

Тошко Йорданов: Разговорите след изборите трябва да бъдат максимално публични, защото не можем да бъдем сигурни в потенциалните си партньори

„Нашата поука си я взехме – ще бъдем по-смирени в разговорите с останалите. Нещата трябва да бъдат максимално публични, защото човек не може да бъде сигурен във всички, които трябва да са му партньори“ Това заяви в „Лице в лице“ по БТВ зам.-председателят на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Зам.-председателят на ИТН беше категоричен, че Кирил Петков не трябва да бъде министър, ако „Продължаваме промяната“ влезе в управлението: „Там има директна лъжа и подписана декларация с невярно съдържание, независимо какви са му били мотивите. Има едни морални императиви, които не трябва да се нарушават“.

Йорданов допълни, че нямат промяна в позицията си относно подкрепата към Румен Радев за втори президентски мандат. Той посочи, че искрено се надява от третия опит да се състави редовно правителство. Посочи още, че следващият кабинет трябва да бъде коалиционен и експертен.

По думите му подходът през последните месеци към пандемията не е бил правилен. Посочи, че би трябвало да има по една COVID болница във всеки град, където да се насочват заразените с коронавирусна инфекция, а не както в момента – по малко легла във всяко лечебно заведение.

Зеленият сертификат е практична идея, но не е реализирана както трябва. Първоначално такъв сертификат беше измислен за пътуване между държавите и много страни го въведоха за достъп до обществени места. Само че там обаче процентът на ваксинираното население е около 80, в България съотношението е обратното. Как бизнесът ще се издържа от 20% ваксинирани“, каза Йорданов и посочи, че наличието на антитела също трябва да бъде въведено като опция за издаване на документа.

Според него във връзка с енергийната криза служебното правителство е закъсняло в действията си. Коментира, че държавата е оставена на автопилот до средата на декември, когато се очаква да бъде съставен кабинет.

Относно броенето на разписки от машинния вот, Йорданов заяви: „Тези разписки са за контрол, да се проследи дали бройката гласове на съответните партии излиза като бройка и от разписките. Това е вариантът да се разбере дали има зловредна намеса, това нямаше да повлияе на изборите.“

Според него, за да няма съмнение трябва ЦИК да определят даден брой секции, в които контролно да се преброят разписките с резултата от машините. Според него изборът трябва да бъде на случаен принцип.

Той беше категоричен, че ИТН не са говорили с членовете си в ЦИК какво решение да вземат относно казуса. Йорданов заключи, че машинният вот е по-честен от хартиените бюлетини.

Сподели: