Тошко Йорданов: ИТН искаме да гласуваме най-напред актуализацията на бюджета, защото е по-важно от избора на нов председател на НС, но ПП правят „цирк“ и внушения с темата

Тошко Йорданов: ИТН искаме да гласуваме най-напред актуализацията на бюджета, защото е по-важно от избора на нов председател на НС, но ПП правят „цирк“ и внушения с темата

„БСП и ПП-ата се упражняват по темата, че ИТН спираме бюджета. А ние предложихме да гледаме точно тези закони, да ги изтикаме напред, да ги приемем, за да вървят гласуванията по тази част. Те обаче отказаха, защото Мирослав Иванов иска да вкара еднолично точката за председател на Народното събрание. Да се видело какви сме, как не можем да се оправяме. Ние обаче не сме коалиция. И взе да ни писва от това да се оправдават винаги с нас. ПП се държаха арогантно по същия начин с нас и докато бяхме в коалиция. Ние за тях не бяхме никои“.
Това заяви председателят на ПГ на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, на брифинг в парламента, след като не се получи кворум в Народното събрание и изказаните взаимните обвинения за нови мнозинства.


Няма мнозинство – нито на опозицията, нито на някакви управляващи, ние не сме слуги, допълни още той и уточни, че на председателски съвет е възникнал спор за точката за „нов председател на Народното събрание“. „Мирослав Иванов не може да налага нищо, защото ИТН не са коалиция с ПП.“


„Този парламент явно ще си говорим чрез трибунки за известен период, докато не се успокоят нещата. Всички си упражняват реториката и се опитват да си измият ръцете с „Има такъв народ“. Ние обаче, колеги, не сме в управляващата коалиция вече. Не сме част от това правителство. В парламента няма никакво мнозинство. Нито на опозицията, нито на някакви управляващи. От тук нататък ние нямаме никакъв ангажимент да изпълняваме задълженията на една или друга политическа сила“, подчерта председателят на ПГ на „ИТН“.

Той беше категоричен, че партията на Слави Трифонов си има собствен дневен ред. „Ние искаме да приемем законите, свързани с бюджета и законите, които са обвързани с идването на парите от Плана за възстановяване и устойчивост“.

„На кого е нужен този цирк на ПП, след като има по-важни неща в държавата? За да повикат в парламента вътре „мафия“ или да кажат, че не можем да изберем председател? Ние не сме им слуги и не могат да ни казват какво да правим. Ако ПП са толкова загрижени, да вкарат в дневния ред точките, които са важни за държавата – като бюджета – и ИТН ще сме вътре да гласуваме“, заяви Йорданов.

Ива Митева поясни, че с Любомир Каримански са подали ръка на ПП и са предложили точките, свързани със законодателната програма на Народното събрание да бъдат изтеглени напред, а точката за председател на парламента да остане по-назад в програмата. „Председателят Мирослав Иванов обаче не можа да вземе своето решение, както трябва да го вземе, а каза, че ще го обсъди. Явно в обсъждането са преценили, че чисто популистки и пиарски е по-добре да не се съгласяват с нас“, допълни още Ива Митева.

Сподели: