Тошко Йорданов: „Не се възприемам като политик. Тези, които го правят, са доста лицемерни хора“.

Тошко Йорданов: „Не се възприемам като политик. Тези, които го правят, са доста лицемерни хора“.

Това каза пред Мария Цънцарова в студиото на „Тази неделя“, заместник председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов.

Според него в следващия парламент ролята на „Има такъв народ“ ще е такава, каквато народът отреди. „Надявам се заедно с останалите партии извън Герб и ДПС да успеем за съставим правителство, за да започнат реформите в страната“ – допълни Йорданов.

А на въпроса за грешките, които са допуснали в предишните два парламента, Тошко Йорданов отговори, че отчита като грешен подхода от страна на „Има такъв народ“ към партньорите. „Подходихме с чисто сърце, вярвайки в думите на партньорите отсреща. Вярвахме, че мислят това, което казват. Не знаехме, че зад думите им има скрити желания и следствие на това бяхме изключително изненадани“.

В 45-я парламент всички политически формации са искали „Има такъв народ“ да състави кабинет. Само три месеца по-късно, след като партията печели изборите на 11 юли и заявява, че ще поеме отговорност и ще състави кабинет, реакциите са коренно различни. „Фокусът лицемерно беше изместен върху кандидатурата на Николай Василев. Ние я оттеглихме и отидохме на разговори по тяхно желание. Направихме всичко, което поискаха в рамките на един диалог“ – допълни още Йорданов.

В разговора бе засегната и чувствителната тема за въвеждането на зеления сертификат. Според представителят на ръководството на „Има такъв народ“, това е въпрос, който трябва да се коментира от експерти, имунолози и вирусолози, а от позицията си на гражданин, Йорданов изказа мнение, че начинът на въвеждането на сертификата не е добър и би трябвало да се признаят и антителата на хората, както и клетъчния имунитет. „Хаосът не е резултат от въвеждането за зеления сертификат. Причината е, че здравната ни система не работи, а това е в резултат на много проблеми напрупани в последните 10 години“ – каза още Тошко Йорданов.

С диалогичност и практицизъм „Има такъв народ“ ще съдейства, за да има редовно правителство в следващия парламент. „В предизборна кампания всички са конкуренти, но след това една голяма част от партиите трябва да са партньори и „Продължаваме промяната“ е логично да са наш партньор, ако нещата, които заявяват важат и след изборите. Ясно е, че има четири политически субекта, които ако имат здрав разум и ако спазят посланията си, би трябвало да разговарят за съставяне на правителство“. От „Има такъв народ“ са готови да подпишат коалиционно споразумение, но за да има предвидимост и доверие, трябва да има ясни цели и отговорности.

На финала на разговора, на въпрос дали мажоритарната избирателна система все още е приоритет на неговата партия, Тошко Йорданов отговори, че „Има такъв народ“ е била съставена именно заради това. Преференциите обаче не са мажоритарен вот. Така той коментира цитираната в разговора фейсбук публикация на бившата депутатка от „Има такъв народ“ Галина Иванчева, в която тя пише, че от партията забраняват на своите кандидати и избиратели да гласуват с преференции.

„Всяка политическа партия има свои вътрешни правила и ние имаме джентълменско споразумение между нас, още от първите избори, да не играем с преференции, защото всеки човек с пари може да стане депутат с преференция, а това е форма на контролиране и купуване на гласове“ – каза на финала заместник председателят на „Има такъв народ“.

Сподели: