Тошко Йорданов от „Има Такъв народ“: Колкото хора мислят, че е правилно да се постъпва принципно, да не се лъже и да се спазват обещанията, толкова ще гласуват за нас

Тошко Йорданов от „Има Такъв народ“: Колкото хора мислят, че е правилно да се постъпва принципно, да не се лъже и да се спазват обещанията, толкова ще гласуват за нас

„Колкото хора мислят, че е правилно да се постъпва принципно, да не се лъже и да се спазват обещанията, толкова ще гласуват за нас. Колкото, толкова. Ние си спазваме думата и за нас е важно да вървим в посоката, в която сме обещали, да не лъжем и като обещаем нещо, да се опитаме да го изпълним. Ние лупинги, каквито правят ДБ и БСП, минавайки всякакъв политически морал, за да влязат в управлението, няма да правим – това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов в студиото на Нова телевизия.

Той коментира, че след изборите на 2-ри октомври не е ясно какво ще стане, но евентуални партньори на ИТН могат да са само партии извън Герб и ДПС.
„В зависимост от резултатите и конфигурациите, след изборите теоретично е възможно да се състави редовен кабинет. Хубаво е да се състави правителство. Дали ще бъде наречено програмно, експертно, с мандат на ПП или на трета партия, да, възможно е да се водят разговори, но ние правителство с мандат на Герб няма да подкрепим – категоричен бе Йорданов и се обърна към водещите в студиото на „Здравей, България“ – спрете да задавате въпрос за нас и Герб, това е опорка на ПП и БСП. Ние никога не си въртим моралния компас насам-натам и за разлика от ПП-тата, които са склонни да изиграят един танц на плаца с Герб, ако Борисов се оттегли като лидер, ние политически врътки не сме правили и няма да правим“ – категоричен бе председателят на парламентарната група на „Има такъв народ“ в 47-ото НС.

Според Тошко Йорданов оптималният вариант за страната ни след изборите е Герб и ДПС да са извън управлението, а съответното правителство да има ясна програма с конкретни стъпки и срокове.

„Ако ще има правителство, то трябва да има ясна програма със срокове, за да не се случи това, което се случва в момента. Факт е, че ПП не спазиха коалиционното споразумение, а после тръгнаха да лъжат, че Слави бил мафиот. Сега издават някакъв подлистник, в който пише, че техен успех е премахването на ДДС на брашното. Истината е, че това е предложение на Пламен Абровски от „Има такъв народ“, за което тяхната група гласува против. Ето такива и дребни и едри лъжи могат да се избегнат при една много твърда програма със срокове и мерки“.

Според Тошко Йорданов, ако ПП си вземат поуки от грешките в предното управление и не лансират в изпълнителната власт Кирил Петков и Асен Василев, може и да започнат да се водят практични разговори, базирани на поставените цели на политическите формации, а не на това – кой кого мрази и кого обича.


Той напомни още, че в предишната коалиция е било много трудно да се работи ПП: „Ако се държат по същия начин, по който се държаха, с тях не може да се работи. Когато сте коалиция, не се издават заповеди, нещата се обсъждат и решават заедно, не може министър-председателят да се държи като Бойко Борисов и да взима еднолични решения“.

Според Йорданов настоящата политическа безпътица, в която е изпаднала страна ни се дължи на държавното устройство, което имаме. „Раздробен парламент и безпринципните коалиции в името на властта не са работещи и затова ние искаме да попитаме хората чрез референдум дали не искат президентска република. В момента има колективна безотговорност. Ако ИТН имаше 121 мандата щяхме да сме държава с мажоритарни избори и стабилно правителство“.


По темата за референдумите и изразените от водещите в студиото внушения, че „Има такъв народ“ е малка партия, водачът на листите на партията на Слави Трифонов във Варна и област Пловдив Тошко Йорданов, бе безапелационен:

„Ние не бяхме даже и партия, когато организирахме първия референдум и тогава политическата класа го хвърли в кошчето като фалшифицира резултатите. В момента сме парламентарно представена сила и сме гарант, че резултатите от референдум за президентска република, няма да се заметат отново от Статуквото! А колко голяма партия е „Има такъв народ“, ще видим след изборите, а колко голяма ще стане, ще видим може би на следващите избори. Не правете внушения каква партия сме, защото електоралната подкрепа е много динамична и е възможно в близко бъдеще нещата да са много различни“.

Сподели: