Тошко Йорданов: При достатъчен брой гласове на референдума, НС ще бъде задължено да свика Велико народно събрание

Тошко Йорданов: При достатъчен брой гласове на референдума, НС ще бъде задължено да свика Велико народно събрание

„Има такъв народ“ ще попитаме хората, дали искат президентска република. Въпросът в Референдума ще бъде формулиран достатъчно прецизно, така че ако се съберат необходимият брой гласове, обикновеното Народното събрание да е задължено да свика Велико народно събрание. Това заяви по Нова телевизия заместник-председателят на „Има Такъв Народ“ – Тошко Йорданов.

Той посочи, че когато се свиква ВНС, то е винаги с цел, а не по принцип. НС има процедура към ВНС, което се свиква за промяна на формата на управление и промяна на конституцията.
„Вече дали ще е президентска (по американски тип) или полупрезидентска (по френски тип), това ще се дебатира и реши от експертите във ВНС“.

Председателят на парламентарната група на ИТН отново обясни принципа при президентската (по американски тип) и полупрезидентската (по френски тип) република.
„При първото – президентът изпълнява функциите и на премиера, а при второто – президентът назначава премиер, който от своя страна избира правителство. Правителството пък трябва да бъде одобрено от парламента“.

Тошко Йорданов разясни още на водещата, че парламентът си остава законодателният орган, в който партиите си ги има и те творят законите. А изпълнителната власт (тоест правителството) е съвсем отделно нещо, където се взимат решения и се носи отговорността за тях.

„При сегашния модел няма ясна отговорност. В момента има колективна безотговорност. Народното събрание взима колективни решения и правителството взима колективни решения. Много често пък правителството (поради начина, по който се избира в момента) взима еднолични решения, криейки се зад решения на парламента или въобще зад колективните си решения“.
Отговорността при президентска и полупрезидентска е много по-ясна, подчерта Тошко Йорданов.

Той беше категоричен, че „Има такъв народ“ са последователни в действията си и когато през октомври излязат ясните резултати от преброяването, ще бъде внесен и закона за мажоритарните избори в два тура.
„Нещата са ясно свързани и последователни. Ето например Франция – тя е полупрезидентска република с мажоритарни парламентарни избори в два тура. Там двете власти ясно се контролират взаимно. В България за сега не е така“.

Сподели: