Тошко Йорданов: При президентската република, парламентът може много по-ефективно да контролира правителството

Тошко Йорданов: При президентската република, парламентът може много по-ефективно да контролира правителството

В една президентска република, парламентът много по-ефективно и реално може да контролира правителството (което е излъчено от президента и одобрено от парламента). Това е така, защото кабинетът не е излъчен от парламента и в това правителство не са лидерите на партиите. Това каза в предаването „Политически НЕкоректно“ по БНР, зам.-председател на ИТН – Тошко Йорданов.

Той посочи още, че в предното 47-о НС се е видяло, как партиите не функционират като едно и как партийните интереси надделяват над решенията.
„Видя се абсурдът, че Министерски съвет управлява парламента и че парламентът е една празна функция“.

По темата, Йорданов допълни, че Президентските републики осигуряват реална стабилност на държавата си.
„А сега, какво – 10 години парламентът игра по свирката на Бойко Борисов и шест месеца – по свирката на Кирил Петков, Лена Бориславова и Асен Василев“.

Ниските резултати на ИТН от последните избори, Йорданов коментира така:

„Имам сериозни подозрения за някои неща, които не мога да кажа в ефир. Има доста странни гласувания в циганските квартали“.
Той даде за пример циганския квартал в Пловдив, където масово са гласували на машините за ПП и подчерта, че никой не е направил досега одит на „Информационно обслужване“.

Зам.-председателят на ИТН определи участието на партията в четворната коалиция (на 47-ия парламент), и като грешка, и като правилно решение.
„Грешка бе, заради коалицията с несъвместими партии. Но в същото време не беше грешка, защото се обединихме срещу ГЕРБ и ДПС! А в такива ситуации човек може да преглътне идеологическата си непоносимост към някой партньор“.

В този контекст, Тошко Йорданов отчете, че кабинетът е направил срещу модела ГЕРБ–ДПС някои хубави неща, като например – премахването на спецсъда и спецпрокуратурата. „Кирил Петков обаче, също се опита да си направи своя собствена бухалка, в лицето на КПКОНПИ, но ИТН успя да спре и това! Затова станахме враг! Явно спазването на принципи и последователност води до фронт срещу теб!“ Той даде пример с последователността на ИТН по темата „Македония“, където конфронтацията с ПП и задкулисните договорки на Кирил Петков, станаха основната причина – „Има такъв народ“ да напусне коалицията.

Според Йорданов, ако сега се състави кабинет, то той ще е лицемерен и безпринципен, а парламентът в момента е скопен.

„Бившите коалиционни партньори, ПП, ДБ и БСП, нямат 121 гласа.
За да има правителство, то трябва да е с участието на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Трите сформират мнозинство от 130 гласа.
ГЕРБ-ДПС могат да направят правителство и с гласовете на БСП, понеже последните са най-склонни на всякакви акробатични номера в името на властта. В този случай ще има кабинет, независимо дали той мине през мандата на Стефан Янев и е опакован като експертен, общочовешки или галактически, но вътре ще е подкрепен с гласовете на ГЕРБ, ДПС, на Янев и… слагаш БСП“.

Сподели: