Тошко Йорданов: „Слави Трифонов не е човек, който си променя моралната позиция“

Тошко Йорданов: „Слави Трифонов не е човек, който си променя моралната позиция“

Това заяви по Нова телевизия заместник председателят на ПП „Има такъв народ“ Тошко Йорданов. Слави Трифонов няма да е част от парламентарните листи на партията, а Йорданов ще оглави листата на партията в Пловдив.
Водещата на предаването „На фокус“ Лора Крумова сподели, че се е готвила за този разговор, слушайки песента „Студио Х“ и текста на Ивайло Вълчев за „мъжките момчетата в страшния филм.“
„Ние сме такива, каквото сме. Не сме се променяли от времето на Ку-ку, по един и същ начин гледаме на света и в този ред на мисли да, ние сме такива, каквито се пее в тази песен“ – това сподели в отговор на метафоричния въпрос, дали „Има такъв народ“ ще останат лошите момчета в българската политика, Тошко Йорданов.
А в коментара за използвания понякога по-остър език, заместник председателят на „Има такъв народ“ сподели, че „езика на лицемерието много се харесва в парламента, но е нещо, което той и колегите му не приемат“.
„Ние сме несистемна партия и не виждам какъв е проблемът да говорим по-човешки? Всички други са системни партии. В ДБ, в ИБГНИ, дори и в новата формация „Продължаваме промяната“ има хора, които са били във властта, а при нас няма такива“ – допълни той.
Йорданов потвърди заявената от „Има такъв народ“ позиция, че ще бъдат смирени в следващи преговори, но ще очакват в този процес смиреността да е двустранна. Няма да направят крачка назад, а ще постъпят практично и се надяват също на практичност и емоционална зрялост и от отсрещните страни.
На въпроса дали „Има такъв народ“ са пропуснали шанса си да управляват, Тошко Йорданов категорично заяви, че управлението не е на всяка цена, а че когато искаш доверието на хората, водещи трябва да са принципите. „Отидохме на преговори с колегите от ДБ, разбрахме се за политики, включително и за изискванията им към бъдещия кабинет, който ще предложим и само след няколко дни излезе лидера им и изрече лъжата за „дългата ръка на ДПС“. И тази лъжа казана по десетте различни медии около тях по един и същи начин от различни хора, стана доминираща като послание. След това изявление нямаше значение кои имена и хора щяхме да предложим, беше решено да не бъде подкрепен наш кабинет“ – добави Йорданов.
От ИБГНИ също са взели грешно политическо решение и в момента резултатът е, че страната е пред нови избори, а самите те са застрашени да не влязат в следващия парламент.
„Като последователна партия, заявихме че без подкрепата на ДБ и ИБГНИ няма да предложим кабинет“ – сподели още заместник председателят на „Има такъв народ“.
Тошко Йорданов отчете, че не са успели да комуникират добре с избирателите и последователите си случилото се в 46-я парламент, защото не са имали медиите, през които да го съобщят и тепърва ще го направят.
Политическите разговори са нещо различно от междуличностните търкания и от „Има такъв народ“ са готови да седнат на масата за преговори с Кирил Петков и Асен Василев, защото „когато имаш голям общ враг, каквито са ГЕРБ и ДПС е по-добре да сте заедно. След като той бъде победен, може да се търсят различията между нас. Но смисъл от разговори има след изборите“- допълни Йорданов.
В разговора бе засегната и темата за кампанията за „Дондуков“2. Според Йорданов издигането на кандидатура на ДПС за първи път от 30 години е чисто прагматично решение, чиято цел е да улесни електората на тази партия при гласуването с едно и също число.
Тошко Йорданов коментира и основните конкуренти в президентската надпревара Радев и Герджиков, споделяйки, че не е важно дали някой е генерал или интелектуалец, а какъв човек е. „От едната страна имаме президента Радев, който във важен исторически момент зае позицията на гражданите срещу мафията, а от другата страна имаме ректора на Софийския университет, който е избрал да бъде кандидат на една корумпирана партия и направи компромис с морала си“.
В сравнение с шоубизнеса, където си сам и правиш това, което можеш да направиш сам, в политиката ти трябват партньори. „Политиката обаче е лицемерна дейност, а лицемерието в българския парламент е на изключителни висоти“ – каза на финала на разговора Тошко Йорданов.

Сподели: