Тошко Йорданов: Твърдо сме против хартиената бюлетина, но трябва да се направи одит на „Информационно обслужване“

Тошко Йорданов: Твърдо сме против хартиената бюлетина, но трябва да се направи одит на „Информационно обслужване“

Благодарение на ИТН машинното гласуване се въведе преди изборите през юли миналата година! Ние държим на машинното гласуване, защото с хартията е ясно какво се случва! Това, което правят ГЕРБ, ДПС и дебело подчертавам БСП, се прави с цел да могат да манипулират долкото могат предстоящите избори в тяхна полза с хартиена бюлетина. То е очевадно и хората го разбират. Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, в ефира на БНТ.

Той обаче подчерта, че машините, които бяха купени от ГЕРБ, подлежат на манипулация и това е доказан факт, макар и не в България. „В България има основателни съмнения за манипулиране на данните, защото никога досега държавата не е правила одит на Информационно обслужване. А там в крайна сметка се сумират данните и там могат да се правят забавни неща. С машините също могат да се правят забавни неща – например всеки пети глас да отива някъде другаде“.

Йорданов поясни, че е имало много странни нелогични гласувания на последните избори, като например огромния вот за ПП в циганския квартал в Пловдив.
„Не мисля, че таргетът на ПП са малограмотните български граждани.

А в София също в малограмотните квартали имаше тежко несъответствие. Нелогично е, защото за всяка една партия се знае къде има поддръжници, избиратели и членове“.

Той посочи, че има няколко варианта за възможна манипулация, като например да се зададе предварително резултата в районите и секциите, където хората не могат да четат и каквото и да е отпечатано на бележката, те просто я пускат в урната! „Затова казвам, че е възможно всеки пети или десети глас от една партия, да отива другаде, още в машините.
Отделно може да е повлияно, когато се преизчисляват гласовете и се прехвърлят от различните райони. Затова ИТН настоявахме за одит в Информационно обслужване и предните, и по-предните избори. Само че ни упрявляваха служебни кабинети и никой не си направи тоя труд за одит! За да има спокойствие там трябва да се направи одит!“

Относно преговорите за кабинет, заместник-председателят на „Има такъв народ“ коментира, че в момента се потвърждава всичко, което ИТН са казвали за лицемерието в политическия живот.

„Тази игра в момента тече, защото ние не успяхме да влезем в парламента. В момента нас ни няма и няма кого веднага да обвинят! И в момента играта е кой да бъде виновен, че отиваме в избори!“

Йорданов попита риторично, дали ПП и ДБ сега ли открили какви са БСП, тяхното двуличие и че не се понясят. „Та БСП още в миналия парламент искаха хартиена бюлетина! Защо тогава на ПП и ДБ не им просветна, че БСП не стават за партньор, а се съсредоточиха върху нас и изговориха куп лъжи за ИТН. По-рано ДБ искаха да забранят БСП, а в миналия парламент им бяха любовен партньор“.

Тошко Йорданов бе категоричен, че ако ИТН бяха в парламента – председател на НС нямаше да е Вежди Рашидов, нито пък друг от Герб и най-вероятно е щяло да има правителство без ГЕРБ и ДПС!

„Не на всяка цена, но хипотетично щеше да има правителство с разписани много по-точни правила от предишното. Щяхме да водим разговори с тези партии, които са против модела Герб-Дпс. Макар че като погледнем действията им те всъщност, нито БСП, нито ПП не са толкова Анти-Герб настроени. Забравете какво казват от трибуната. Докато беше коалицията, те не пипнаха нито един човек на Герб, а работеха добре с тях. Даже назначаваха кадри на Герб и на ниво оперативно действие си работеха много добре заедно. На ПП половината им кадри са от Герб, като Калина Константинова. Хората лека-полека ще видят тези неща“.

Йорданов подчерта, че ИТН няма проблем с лицата на партията, и при тях има експертен подход, докато при другите партии подходът е партиен.
„Разликата между нас и другите партии е, че „Има такъв народ“ залага винаги на експертите (независимо дали са членове на ИТН), докато останалите партии навсякъде пробутват политически лица. Партията е политическо тяло, но ние имаме програма и цели, които трябва да гоним! Затова намираме експертите, които да свършат работа в съответния сектор. В „Има такъв народ“ събираме свободни хора за конкретна дейност и ако успеем – успеем! Ако не – продължаваме да се борим за това!“

Според заместник-председателя на „Има такъв народ“ се е оказало, че в политиката всичко се случва много бавно и с малки стъпки, а когато направиш нещо хубаво – обикновено всички скачат, защото си развалил нечия далавера.


Сподели: