Тошко Йорданов: Франция е преминала към полупрезидентска република заради проблеми на политическата система като българските

Тошко Йорданов: Франция е преминала към полупрезидентска република заради проблеми на политическата система като българските

Политическата ни система е изчерпана в този си вид, но в това няма нищо страшно. Има начин за изход от кризата и ние предлагаме това радикално решение – президентска република. Различни държави са преминавали през такива кризи като са сменяли формата си на управление. Това заяви зам.-председателят на „Има такъв народ“ – Тошко Йорданов, в предаването „Лице в лице“ по бТВ.

Той допълни още, че Франция също е преминала към полупрезидентска република, именно заради проблеми като българските и в момента е по-стабилна държава.

Според Йорданов, проблемът не е в парламента, а в политическата система, чрез която се избират депутатите. „Проблемът е, че няма мажоритарен избор. По този начин парламентът няма контрол върху правителството. И сега се случва следното – кабинет избран от парламента – започва да командва и да се налага над парламента. И така се гласуват нелепи закони, които после Конституционния съд ги отменя! При президентската република този проблем се избягва“.

Зам.-председателят на ИТН подчерта, че в момента наблюдаваме едни доста омерзителни сцени в Народното събрание, защото „ПП“ и „Демократична България“ нямат нищо против правителство на малцинството с подкрепата на ГЕРБ и ДПС.

„Кирил Петков дори каза колко е щастлив, че е седнал на една маса с ГЕРБ и че това бил пътят. Това е лицемерие на квадрат и алчност за власт. Искат да вземат властта, независимо откъде ще дойде“.

Тошко Йорданов припомни, че когато ИТН са имали шанс да правят кабинет на малцинството, не са искали подкрепа от Герб и ДПС по морални причини.
Според него, моралният компас на ПП се върти като вентилатор, а в момента наблюдаваме гнусна и срамна ситуация.
„Не можеш да бориш един модел, искайки му подрепа. Не можеш да арестуваш Бойко Борисов, да го държиш 24 часа, колкото да го направиш герой, а после да искаш подкрепа от собствената му партия. Това е неморално!“

Сподели: