Филип Станев и Ивайло Вълчев: „Има такъв народ“ не държи членовете си насила нито с икономически, нито с други методи, както повечето партии

Филип Станев и Ивайло Вълчев: „Има такъв народ“ не държи членовете си насила нито с икономически, нито с други методи, както повечето партии

Никой не е задължен да стои в партията и всеки е свободен да си тръгне, когато пожелае! Ние в ИТН не сме секта, и нито Тошко, нито Слави не е наш гуру. Някои хора си тръгнаха поради една или друга причина, но след изборите в „Има такъв народ“ има и новопостъпили членове! Това заявиха Филип Станев и Ивайло Вълчев от „Има такъв народ” пред Нова тв.

Според двамата, политическата ситуация в момента изглежда „като да няма сценарий, но в лошия смисъл. „Няма дори канава, в която главните герои знаят какво трябва да правят и да изпълняват действията си. Нещата приличат по-скоро на модерен театър с много импровизации, в който всеки главен герой си следва негова сюжетна линия”, каза Ивайло Вълчев по повод преговорите за кабинет между партиите.

По отношение на хартиената бюлетина, Филип Станев нарече ситуацията „пародия”, визирайки най-вече рязката смяна на позицията на Корнелия Нинова и БСП – от защита на машинния вот (преди година и половина) – до прокарване на старото положение с хартиените бюлетини днес.

Сценаристът иронично предложи – щом БСП, ДПС и Герб така хубаво са се обединили в коалиция „Хартиена бюлетина“ и подкрепят тоя метод за гласуване, нека те да направят заедно и стабилно правителство. „Мустафа Карадайъ да е премиер, а Нинова и Борисов на ротационен принцип да се въртят като вицепремиери.“

На въпрос за четворната коалиция от миналия парламент, Вълчев припомни, че при съставянето на четворната коалиция, „Има такъв народ” уж е бил поканен за главна роля, но впоследствие е бил лицемерно използван в сценария. „Всъщност ни изтикаха в ролята на братовчеда, който не го показват много-много, но когато стане напечено си измиват ръцете с него”.

Филип Станев пък посочи, че явно е имало сценарий, но сценарият е бил написан някъде другаде, защото преди дни се е разбрало, как ПП са се опитвали да въздействуват на гласуването на депутати от други парламентарни групи (визирайки парламентарните откровения на Цончо Ганев от Възраждане и Венко Сабрутев от ПП). И така да повлияят както върху избора на шеф на БНБ, така и при бройките на квотите на ИТН в парламентарните комисии. „Хора от „Продължаваме Промяната” са играели срещу собствените си партньори, в случая ИТН! А всички знаем, че дори в личен план, ако единият партньор играе срещу другия, това води до разпадане на отношенията“.

Ивайло Вълчев от своя страна подчерта, че съмишлениците създали ИТН не са професионални политици, а хора, постигнали нещо в работата си. „Влизането в политиката не го направихме за себе си, особено пък хората, които са в ръководството! Никой не е в ИТН, за да се изживява като политик или гуро!“


Относно грешките на ИТН, Филип Станев даде пример с Радостин Василев, и изрази мнение, че ексминистърът на спорта най-вероятно ще се окаже препъни камък (и разделен камък) и в новата си група.
Станев допълни още, че Парламентарната демокрация сякаш се е превърнала в Лицемерна Парламентарна демокрация! „ИТН подхождайки по този наивен, честен, и открит начин – станахме жертва на игри, жертва да това да не сме равностоен партньор, и жертва да това да не се спазва сключеното коалиционно споразумение“.

Сподели: