Декларация на „Има такъв народ“ от 12.10.2023г. (целия текст)

Декларация на „Има такъв народ“ от 12.10.2023г. (целия текст)

Декларацията на „Има такъв народ“ от 12.10.2023г. е изготвена и прочетена от нар.представител на ИТН – Павела Митова.

Уважаеми колеги,

свидетели сме на тоталното унищожение на българската енергетика от месеци, но е коректно да се отбележи, че този процес далеч не започна с текущото управление на страната. Още когато се дискутираха параметрите на Плана за възстановяване и устойчивост от Има Такъв Народ и Министерство на енергетиката изразиха негативни становища по плана в сектор енергетика и въпреки това, министърът на финансите реши еднолично да изпрати Плана така, както на него му харесва. Еднолично. Те така процедират. И какво беше поето като ангажимент пред ЕК? Намаление на въглеродните емисии от централите до такава степен, че те няма да могат да оцелеят и да внасяме електроенергия!

Паметно беше и обявяването от страна на Асен Василев, че България никога повече няма да купува руски газ, още преди ЕС да има каквото и да било общо решение по въпроса. Всеки човек, а особено претендент за приза на „финансов гуру“ от почти Харвард, би следвало да знае, че ако обявиш намеренията си за елиминирането на основен конкурент на пазара на останалите търговци, шансовете ти да договориш добра цена с алтернативни доставчици рязко се занижават. За Просто Киро и Простия Асен нямаше значение. Въпросът е фирмите посредници да спечелят. Ще внасяме руски газ… ама ще казваме, че не е руски.

И сега стигаме до скорошното решение на НС да постави допълнителни такси върху вноса и транзита на руски газ… ама колеги, какви такси върху нещо имагинерно и въображаемо? Нали няма никакъв руски газ в България. Кое таксувате? Асен Василев счита, че има два вида газ (единият е евтин, но политически некоректен, а другият е скъп, но е съставен от „молекули на свободата“). Същият този, поне успя да договори дерогация за вноса на руски петрол. Сега ние сами се отказахме от нея, защото нещо не функционира както трябва в мозъчните ни кухини. Не зная защо говоря от първо лице множествено число, когато аз и колегите ми гласувахме против. Но нека все пак да сме солидарни към всеобщата идиотия.

На 08 юни 2022г. Слави Трифонов съобщи, че изтегля министрите си и слага край на тази агония. От тогава се случиха много неща. Приеха се две решения на Народното събрание, свързани с енергийната ни сигурност, но по тяхното изпълнение… ни звук, ни стон. Асен Василев продължи полузаконно да кърпи бюджета с изземането на 100 % дивиденти от БЕХ, въобразявайки си, че личните му пристрастия към определен тип газопроводи го превръщат в енергетик. Като добавим и изваждането на Булгартрансгаз и ЕСО от БЕХ, положението за следващите средства, които да гепи Асен, за да продължи да връзва 3% дефицит, става все по-плачевно.

Стигаме до Закона за енергията от възобновяеми източници. Прие се. Въпреки всички негативни становища и въпреки факта, че членовете на комисия по енергетика знаят, че ЗЕВИ не става за нищо. Единственият аргумент, с който се подхожда към всяко безумно решение в сектор енергетика, е „Трябва да вземем парите по ПВУ“.

Същият е аргументът и за Закона за енергетика. „Да, лош е законът, но трябва да го приемем, за да вземем парите“.

Не ви ли е срам малко? Абсолютно никъде в Директива 944 не се посочва конкретна дата за либерализацията и никой не ни кара това да се случи началото на 2026г. Ние сами решаваме това безумие, защото обичаме да се натягаме извънредно на Урсула, тъй като част от нас сте представители на тясната й специалност. Законодателните промени в закона за енергетиката са в ущърб на крайните битови потребители, които в крайна сметка ще зависят от големите ЕРП-та, тъй като от тях ще зависи цената на електроенергията.

Чрез отпадането на т.8 към чл. 4, ал.2 обрекохте на безвъзвратно и тотално затваряне целия Маришки енергиен комплекс. Каквото и да напишете оттук нататък „да работят без ограничение до 2038г“ или подобни ала-бала простотии, чрез премахването на годишните квоти от Закона за енергетиката, ги поставяте в ситуация, в която дружествата няма да могат да съществуват.

Буди недоумение, защо при решение на Парламента, за предоговаряне на ПВУ, не се прави нищо в тази посока. Защо? Сега ще разберете. За пари! Много пари.

Оказва се, че тези пари вече са разпределени… във фирми, приближени на Продължаваме Промяната. О, нееее! ДС, Добрите Сили, Нулево толерантните към корупцията некоалиционни сглобкаджии. Не може да бъде! И все пак не го откривам аз, а Делян Добрев и колегите му от ГЕРБ. Как изобщо се чувстват Жечо Станков, който обясняваше фактологически на Асен Василев колко е некадърен и Кирил Петков му дърпаше микрофона по шнурчето, не дай си Боже някой да зацепи, че Жечо е прав. Или Теменужка Петкова, жена, която много добре знае какво правят шарлатаните в сглобката и едвам преживява решенията в сектор енергетика на кабинета.

И стигаме до Добрев. Господин Борисов, кога ще започнете маааалко да го слушате? Наскоро Ви сподели и как МС са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ, което не е позволено поради решение на НС. Но както вече установихме, никой не се интересува от решения на НС. По тази схема ще раздадат над половин милиард на фирми, с активи за над 60 млн. евро за миналата година. Аз мога още сега да Ви ги цитирам тези фирми. Сигурна съм, обаче, че г-н Добрев вече Ви е казал кои са. Прекратете и Вие тази агония вече. Търпението е хубаво качество, но това вече преминава границите на допустимото.

Да видим дали аз ще Ви убедя, щом Добрев не може. Защо толкова целенасочено се стремят от ПП да затворят централите, г-н Борисов?

Заради Проекта b-Lion!

Това е проект за близо 30 милиарда лева, а реализацията му зависи само от едно нещо – Земята на Мини Марица изток, която е 250 км2! Затова ПП правят всичко възможно да унищожат дружеството, колкото се може по-бързо! Защо им е толкова земя ли? Идеята им е да произвеждат 380 000 тона зелен водород на година, от който 180,000 т/г да бъдат за износ. За реализирането са необходими 15 млрд. евро. Проектът предвижда изграждането на 5.5 GWp (Гигават пико) солари до 2028г. и удвояването им до 10 GWp до 2033г. Това е лудост!

Миньорите изхвърчат на улицата; всички централи минават на газ; всички ние отново плащаме солената сметка, а шепа тарикати ще станат милиардери. И целият проект е на кого? На Министър Румен Радев!

За първи път за проект b-Lion е дадена информация в националната пътна карта – Водородно бъдеще за България, разработена от Министерството на иновациите и растежа (МИР), докато министър е Даниел Лорер, разбира се.

На 30.03.2022 година, на семинар отново е представен проект b-Lion, като един от основните такива в България и най-голям в Европа. Представен е от германски политик и член на ЕП.

През май 2022 година, сегашния Министър на енергетиката, в качеството му на зам. председател на Асоциацията на Индустриалния Капитал в България (АИКБ) е представил инвестиционния проект за 15 млрд. евро (b-Lion) пред германски бизнес, тогава като част от делегацията, която е на посещение в Берлин. Същевременно към МИР в средата на 2023 година, е подадено заявление за финансиране на малка водородна долина на територията на община Стара Загора – ZAHYR.

На стр. 5 от документа е представено следното „ZAHYR е пилотен проект, който се разглежда като първа стъпка към широкомащабно внедряване на водородни технологии като реализация на по-големия проект b-Lion. Проектът b-Lion е определен като стратегически в проектите на териториалните планове за преход за региона на Стара Загора“.

В последната версия на ТПСП на стр. 27, Стълб 1, т. 5 отново е посочено „Примерен интегриран широкомащабен проект по тази схема е проектното предложение на B-Lion за Зелена водородна долина, представено и обсъдено с Hydrogen Europe.“

От всичко изброено може да се направи еднозначен извод, че терените на Енергиен Комплекс Марица Изток са отредени за този проект и колкото по-бързо се затвори комплекса, толкова по-бързо ще започне реализацията. Един от основите проблеми при реализирането на такъв мащабен проект е наличието на голям воден ресурс. Ако се цели използването на водите от язовир Овчарица, то той е с много малък обем от 62 млн.м3, а също така е обявен за защитена зона в рамките на НАТУРА 2000. Не без значение е и цената на произвеждания водород, като в момента цената е Европа се движи между 4-8 евро за кг, която се явява изключително висока като стойност.

Тук е без значение, кой стои зад тези планове за изграждане на проект b-Lion, но прозира тоталното безхаберие на тези, които искат да затрият енергетиката на държавата и да оставят значителна част, даже почти цялото население на страната да се чуди от къде да взема пари, за да си плаща сметките за ток. Всички тези действия и бездействия на управляващите, водят до неефективно функциониране на системата и от нетен износител се превръщаме в нетен вносител. И не, колеги от ИТН, не става въпрос само за парите от ПВУ, става въпрос за още 30 милиарда.

Единственият извод, който имам, след схемите ви за милиарди, с прякото участие на действащия министър на енергетиката Румен Радев, е ОСТАВКА!

Веднага!

Сподели: