Гроздан Караджов: Прави се ремонт на ремонта и после отново ще правим ремонт на ремонта на Конституцията!

Гроздан Караджов: Прави се ремонт на ремонта и после отново ще правим ремонт на ремонта на Конституцията!

*Изказване на Гроздан Караджов от „Има такъв народ“ от днешния голям дебат по проекта за промени в Конституцията, който днес депутатите отвориха на първо четене в пленарна зала.


Уважаеми г-н председател,

Уважаеми госпожи и господа народни представители,

Първо искам да си призная, че съм изключително пристрастен към тази тема. По-младите от Вас не знаят, но някои вероятно си спомнят, че преди девет години подадох оставка като председател на транспортната комисия в 43-ото Народно събрание заради опраскването на съдебната реформа от ГЕРБ и ДПС, които не спазиха т. нар. „исторически компромис“ за дълбока правосъдна реформа, която обещахме тогава на нашите избиратели, а в замяна влязохме в коалиция с ГЕРБ.

Сигурно Ви звучи познато като се огледате около себе си и най-вече онези, които участвате в т.нар. „некоалиция“. Както всички знаете, тогава компромисът не се оказа нито исторически, нито компромис, защото на практика нищо не се промени в правораздавателната система. Иначе, днес нямаше отново да се занимаваме с този въпрос. Искрено се надявам, че няма да станем свидетели на поредното отмятане, а ще направим първата стъпка към дълбока реформа на българското правосъдие. За съжаление, това е и почти единственото позитивно нещо, което мога да кажа за предлаганите ни днес промени в Конституцията.

Днес сме на първо четене на шестия ремонт на основния ни закон! Затова няма да влизам в детайли за недъзите на този продукт – орязани правомощия на държавния глава в назначаването на висшите фигури в съдебната власт и при формиране на служебно правителство, обезсмислянето на длъжността главен прокурор, поредна промяна в квотите на ВСС, намаляване на мандатите на председателите на ВАС и ВКС, безпределната конституционна жалба и др.

С болка в сърцето трябва да Ви споделя, че горните промени няма да решат нито един от основните проблеми на съдебната система. Не случайно, нито една компетентна страна – нито съдиите, нито адвокатите, нито следователите, нито прокуратурата, нито анализаторите, нито научните работници, я подкрепят. На заседанието на конституционната комисия преди няколко дена, не се чу нито една добра дума в подкрепа на реформата на основния закон. Дори вносителите не посмяха да защитят идеите си – нещо повече, отсъстваха от заседанието. Защо? Защото дори те си дават сметка, че това е Конституция за един човек или в най-добрия случай за няколко души.

– Не ни харесва президентът? – Окастряме му правомощията по отношение на служебния кабинет и назначаването на висшите съдии. Нищо, че утре, когато сегашният президент се яви със свой проект на избори и поеме изпълнителната власт, а новият президент е един от „вашите“, вие вносителите ще плачете с крокодилски сълзи за окастрените президентски правомощия. Защото, нали уж „власт, власт възпира“!

– Не ни харесва главният прокурор? – Правим го нещо като церемониалмайстор на прокуратурата. Нищо, че утре като стане поредното зверство, като случая „Дебора“ и обществото настръхне в справедлив гняв срещу опита на местните блюстители на закона да го потулят, точно сегашните вносители ще сочат с пръст скопения главен прокурор и ще искат от него да разпореди на друг прокурор да изземе и провери случая, и да внесе обвинителен акт в съда.

– Не ни харесват членовете на ВСС? – Разпарчатосваме го и джуркаме квоти! После, като не ни харесват и квотите – закриваме пленума на ВСС и правим два нови капсулирани професионални органа. Нищо, че утре, когато няма кой да координира общата политика на правораздаването в България между прокурори и съдии, точно сегашните вносители ще сочат с пръст върховните съдии и прокурори и ще ги обвиняват в липса на управленски качества.

– Не ни харесват председателите на ВАС и ВКС? – Намаляваме им мандатите.

– Не ни харесва сериозният дебат по тези въпроси? – Предлагаме смяна на датата на националния празник, вероятно, за да отклоним вниманието.

В предложените промени в Конституцията няма никаква логика – уж щяхме да съкращаваме мандата на главния прокурор, а на практика го удължаваме, като му даваме право да се кандидатира и за втори мандат. Стига се и до абсурди – повечето от предложените промени в Конституцията не са за Обикновено, а за Велико Народно събрание, други пък са противоконституционни и затова има тълкувателни решения на КС. Но въпреки това се предлагат, с ясното съзнание, че няма как да минат или ако минат, после КС ще ги отмени. В най-добрия случай – ще имаме поправка на поправката.

Така че всичко, което ни се предлага, даже не е имитация. Това е тотална абдикация както от съдебната реформа, така и от реформа в държавата изобщо. Тези промени няма да направят правораздаването нито по-бързо, нито по-ефективно, а делата ще продължат да се точат по цяло десетилетие. Хората ще продължат да се оплакват от липса на справедливост и от протакане на делата, от връзкарство и субективно правораздаване, от потулване на казуси и от дела на трупчета. Или да се „изпере“ някой висш политик излъгал за двойното си гражданство, който дори няма да бъде порицан за измамата, а обикновеният човек ще бъде съден и осъден за подобно прегрешение.

Уважаеми, български граждани, предложените промени не са за обикновения човек, те са за висшите политици и за техните олигарси. За мафиотите, които впиха мишци и нокти едни в други в борба за разпределение на обществени и частни ресурси. Промените обслужват тях и целят да се възцари крехък мир помежду им. Какво общо има обикновеният човек с главния прокурор, с ВСС или с председателите на ВАС и ВКС? Нищо! Тези са важни за олигарсите и кукловодите!!! Гражданите са мачкани от общинска и държавна бюрокрация, от бавни административни и съдопроизводствени процедури. Тези промени не решават техните проблеми!

Каква тогава е целта? Тя е също пределно ясна – да се отчете някаква дейност преди местните избори. Да се оправдае съществуването на сглобката, която откакто се сглоби, всеки ден аха да се разглоби. Да се намери алиби за по-нататъшното оставане във властта, на всяка цена, независимо от множеството скандали, които ежечасно ни заливат. Да се проправи пътя за нови умалени сглобки по общини след местните избори! Да се готви столицата, където ГЕРБ, ДПС и ПП/ДБ вече са се разбрали за Софийска сглобка. След нея – очаквайте сглобки и в други градове…

Е, ние алиби за подобна абдикация от проблемите на хората няма да бъдем. Защото прогнилата правораздавателна система не ще зрелищен ПР и Конституционни фойерверки, а сериозен анализ и решителни действия, които да разбият статуквото. Статуквото, което получи нов разцвет в условията на сглобката.

Сподели: