Има ли договорки между ГЕРБ и ПП-ДБ относно определянето на съставите на ОИК за местните избори?

Има ли договорки между ГЕРБ и ПП-ДБ относно определянето на съставите на ОИК за местните избори?

Поради това, че ГЕРБ и ПП-ДБ държат на всяка цена да имат хора на определени ръководни позиции за ОИК – София, днес не беше определен състава Общинската избирателна комисия за Столицата.

Днес в Столична община се проведоха консултациите за определяне състава на Общинската избирателна комисия /ОИК/.

С решение №1962-МИ/4.08.2023 г. на ЦИК определя:
11 члена за ГЕРБ, 10 – за ПП-ДБ, 6 – Възраждане, 6 – ДПС, 4 – БСП, 2-ИТН. Като квотите са на база резултатите от парламентарните избори за 49-о НС.

След 2 часа разисквания, консултациите приключиха без решение, тъй като представителите на ГЕРБ на всяка цена искаха председателското място на ОИК, а ПП-ДБ на всяка цена държаха техен да бъде секретарят.

Всички останали партии категорично отхвърлиха тези искания на ГЕРБ и ПП-ДБ, но ГЕРБ и ПП-ДБ не отстъпиха. Поради така стеклите се обстоятелства, съставът на Общинската избирателна комисия /ОИК/ ще бъде определен от ЦИК.

Все пак на разискванията беше прието ОИК да бъде в следния състав:
1 председател, 4 зам.-председателя и 1 секретар. Като това е предпоставка, че всяка от партиите ще има по 1 представител в ръководния състав на комисията.

Представители на ИТН на консултациите за определяне състава на ОИК, бяха
Илиана Маринова (координатор на 24 МИР), Иван Кючуков (координатор на 25 МИР), както и Верослав Владимиров (координатор за район Слатина).
Те предложиха за позицията зам.-председател на ОИК – Райна Евтимова (координатор на 23 МИР-София), тъй като тя е човек с опит – 2 пъти е била в състава на РИК. Това предложение беше прието.

Сподели: