Станислав Балабанов се срещна със съмишленици на ИТН, в офиса на партията на бул. „Прага“ в София

Станислав Балабанов се срещна със съмишленици на ИТН, в офиса на партията на бул. „Прага“ в София

На 17.04.2024г. по покана на областния координатор на 23 МИР – Райна Евтимова, народният представител Станислав Балабанов от партия „Има Такъв Народ“ проведе отворена среща с членове, симпатизанти и местните структури на партията.

Срещата започна с тържествено връчване на поздравителни писма от Слави Трифонов, лидер на ПП „Има Такъв Народ“ и членски карти на отличилите се членове на партията и новите общински координатори.

В началото на срещата, г-н Балабанов преразказа последните новини от „Временната комисия за разследване на корупционните практики в Агенция „Митници“ и евентуалната роля на Асен Василев“, и даде възможност на присъстващите да зададат своите въпроси. Последваха и коментари, и се заформи градивна дискусия.

Въпросът за потенциалните партньори на ИТН след изборите, получи конкретен отговор от Балабанов: „Няма да се съберем нито с ГЕРБ, нито с ДПС, нито със смехотворните ПП! И ако не може да се сформира нормално мнозинство с наше участие, и ако отново се „сглобят“, ИТН ще продължим да бъдем последователна опозиция и всячески ще им пречим да крадат и съсипват България!“.

Беше припомнено, че на срещата с протестиращите миньори (през октомври 2023г.) самият Пеевски се изпусна и призна – как в 46-ото НС те (ДПС и ГЕРБ), са предложили на ИТН да направи правителство и са щели да го подкрепят, но ИТН е отказала.

Балабанов призна, че твърдият отказ на ИТН да се спазари с ДБ и да им даде три министерства, за да има управление на партиите претендиращи да изразяват идеите на протеста от 2020-2021г., е бил продиктуван от принципност, но и липса на политически опит (проява на наивност).

На срещата бе коментирано, че служебният кабинет е започнал нови назначения по администрацията (като форма на корпоративен вот). От това излезе и заключението, че от доста време назначенията са без конкурси.

На друг въпрос, свързан с възможното пропускане на срокове за „земеделските субсидии“, беше казано, че ще се търсят отговори от компетентните органи.
„Ако преди 10 месеца, по време на протеста бяха устискали още 3 дни – нямаше да има „сглобка“. Обаче те се разделиха и не без активното участие на Пеевски, който ги прегръщаше един по един и ги питаше: „Какви проблеми имаш?“, изслушваше ги и им отговаряше: „След няколко дни ще ти се обадя и ще ти реша проблемите.“, и те му повярваха. С кой акъл?!“

Естествено възникна въпросът за референдумите и той получи ясен отговор: „Това е един от нашите фундаменти. Във всяко НС, в което участваме това е първото, което внасяме (дори когато коалиционните ни партньори от ПП и БСП бяха против, въпреки че това беше част от коалиционното ни споразумение в 47-ото НС).
Последните промени, които предложихме включват броят подписи да е % от гражданите според последното (актуално) преброяване, влизащи в обхвата на този референдум, което създава единен критерий и за националните, и за местните референдуми. Както и срокът за събиране на подписите да е 5 месеца. За пример, това означава днес да може да се свика Национален референдум със 100 000 подписа“.

Не беше пропусната и темата за честността на изборите и машините. „Комисията за машините няма заседания, защото няма избран председател. Изводите оставям на вас!“, коментира Балабанов.

На въпрос за „златните концесии“ и виновните за тях, имаше кратък отговор: „Българското злато (Златният резерв) се съхранява във Великобритания. Предвидените неустойки по концесионните договори платими на фирмите са многомилиардни. Тези, които им дадоха баницата са за затвора!“.

Беше повдигната темата за „Български пощи“ – тяхното състояние и необходимостта от спешни мерки, защото дружеството потъва над 15 години и тенденцията е устойчива.

Последва и въпрос свързан с Европейските избори. „Това, че извънредните избори се провеждат заедно с европейските, постави последните на заден план, просто защото в България има много сериозни вътрешни проблеми.
В ЕП, ИТН ще търсим предоговаряне на „Зелената сделка“, за да спре това, унищожаващо България, безумие. Правим нужното да се присъединим към „Семейството на Европейските консерватори“. Няма как да сме в ЕНП (където са ГЕРБ и партиите на Христо Иванов и Атанас Атанасов) или пък АЛДЕ (където са ДПС, а ПП правят опит да влязат).
Този избор за ИТН е естествен, защо ние изповядваме консервативните (дясно консервативни) традиционни ценности“, коментира депутатът.

Нашите приоритети са: „Традиционните семейни ценности, дясна икономическа и финансова политика, дългосрочни решения на проблемите на гражданите и Държавата, без излишно пилеене на ресурси“, категоричен беше Балабанов.

Беше изказано становище кандидатите за евродепутати да декларират в документ, че първо и основно са български депутати, и после членове на Европейските политически семейства.

На въпрос свързан с Украйна каза: „Може да помагаме на Украйна, но в рамките на нашите възможности, с това и толкова – колкото няма да влоши нашето (на българите и България) положение. Това трябва да става прозрачно и пред очите на обществото ни.

Коментираха се парите във „Фискалният резерв“ и тяхното драстично спадане само за броени дни. Балабанов прие заедно с депутати от ИТН да изискат отговори (публични) и документи по въпроса, дали е законосъобразно и има ли злоупотреби с този резерв.

Относно предстоящата предизборна кампания, Балабанов каза, че ИТН, освен да критикува, ще предложи и конкретно разписани със срокове решения на проблемите, което беше прието с одобрителни коментари от присъстващите.

Въпреки че бе работен ден и напук на дъжда, на срещата дойдоха много верни съмишленици и членове, както и доста нови симпатизанти.

В крайна сметка, поантата на разговора с Балабанов бе в думите: “Гласувайте! По който искате начин, но гласувайте! Могат да манипулират хиляди гласове, но не могат да ги подменят, ако гласовете са стотици хиляди!“

Сподели: