Проф.Андрей Чорбанов бе поканен на Фестивала на драконовите лодки на езерото Панчарево

Проф.Андрей Чорбанов бе поканен на Фестивала на драконовите лодки на езерото Панчарево

Проф.Андрей Чорбанов се включи в ритуала “Пробуждане на дракона” по покана от Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн, посланик на Китайската народна република.
Церемонията по официалното откриване на Фестивала на драконовите лодки, който има над 1300 годишна история, но се провежда за пръв път в България, бе на 24 юни (събота) от 10.00 часа на езерото Панчарево. Фестивалът продължи 2 дни и включваше състезания с драконови лодки, сценични представления, приготвяне и продажба на различни храни, културен и арт базар, изложби на нематериално културно наследство и други.


През 2025 г. Световното първенство по драконови лодки ще се проведе в Русе, България. Състезанията с драконови лодки обаче все още не са станали много популярни в България. Именно в тази връзка бе организиран Фестивала на езеро Панчарево.

Организаторите се надяват така България да натрупа опит и да превърне Световното първенство през 2025 г. в успешно събитие, както за слава на страната ни, така и като колоритно допълнение към китайско-българското сътрудничество в областта на културата, спорта и туризма.


Сподели: