Кандидати за кметове на „Има такъв народ“ се запознаха с проблемите на хората с увреждания

Кандидати за кметове на „Има такъв народ“ се запознаха с проблемите на хората с увреждания

В сряда, 18 октомври, се състоя среща на експерти и кандидати за кметове на „Има такъв народ“ с „Национално представителните организации на и за хората с увреждане“, към Министерски съвет.

На срещата бе заместник-председателят на Националния съвет за хора с увреждания при МС и председател на Асоциация на родители на деца с епилепсия – Веска Събева.

От страна на „Има такъв народ“ присъстваха финансовият експерт и водач на листата за общ.съветници – Пламен Данаилов, кандидатът за кмет на София – Ивайло Вълчев, експертът по социални дейности и кандидат кмет на р-н Красно село – Цветан Предов, както и кандидатът за кмет на р-н Кремиковци – Илиана Маринова.

Събитието бе по покана на Националния съвет за хора с увреждания при МС, като от там отбелязаха, че са се обърнали към всички кандидати за кметове на София, като идеята е да се установи продуктивно партньорство, което да помогне на тази много уязвима група от нашето общество.

Срещата бе конструктивна, като на нея бяха обсъдени доста важни въпроси, свързани с това как да се осигури по-добро качество на живот за хората с увреждания.
В разговора бяха засегнати следните проблеми: липсата на достъпна среда до социалните служби, общините, а дори и до здравните заведения. Като голяма пречка при децата с увреждания, бе изтъкнато това, че и училищата са трудно достъпни. Друга много важна тема за тези деца е приобщаващото образование. От организацията подчертаха, че услугата трябва да следва децата, а не обратното!
Друг голям проблем за хората с увреждания са липсата на парко-места, както и непригодения за техните нужди градски транспорт.

По статистика на организацията, в момента в България хората с увреждания наброяват 127 000. Те отбелязаха и това, че в страната има и много контролни органи, но не е ясно какво точно контролират.

Сподели: