Ивайло Вълчев подкрепи инициативата “Да възродим културния живот на район Лозенец”

Ивайло Вълчев подкрепи инициативата “Да възродим културния живот на район Лозенец”

Кандидат-кметът на София – Ивайло Вълчев и водачът на листата за общински съветници от „Има Такъв Народ“ – Пламен Данаилов, посетиха няколко от културните центрове в район Лозенец заедно с независимия кандидат за района Атанас Минев.

С тях бяха множество съмишленици на ИТН, част от кандидатите за общински съветници и кметове на райони, както и жители на кв. Лозенец подкрепящи Атанас Минев.

Тъй като Ивайло Вълчев е вече второ поколение човек на словото и искрено се вълнува от проблемите на културата и образованието в страната, той избра да посети именно тези важни за националната ни памет места.

Обиколката на групата започна с посещение на къщата-музей на световно-значимия композитор Панчо Владигеров (https://vladigerov.org/kushta-muzej-pancho-vladigerov-sofiya/).
За жалост много малко хора знаят за съществуването на този музей, който се намира на улица „Якубица“ 10, в сърцето на кв. Лозенец в гр. София.

Директорът Надя Сотирова бе любезна да запознае Атанас Минев и Ивайло Вълчев с любопитни моменти от биографията на великия композитор, непознати на масовата публика.

Сред акцентите на разговора им бяха ниските заплати на музейните работници и затова, че на учителите сякаш вече не им се занимава да водят учениците в музея.

Нека си припомним, че по предложение на „Има Такъв Народ“ в бюджета за 2022 г. бяха заложени 12 млн. лв. за музеите (за фонд работна заплата, осигуровки и издръжка на институциите).

В музея Ивайло Вълчев напомни и други факти от цялостната визия и борба на „Има Такъв Народ“ за развитие на културата и образованието, които са от същинско значение за националната сигурност на България.

Следващата спирка беше къщата-музей на големия български белетрист и драматург – Димитър Димов, която се намира в кооперацията на ул. „Кръстю Сарафов“ 26.

Там геният Димитър Димов прекарва последните 12 години от живота си. Двамата кандидат-кметове видяха работния кабинет, домашната лаборатория и документална експозиция, проследяваща моменти от живота и творческия път на твореца.

В музея е събран архивът на писателя – ръкописи, документи, материали, свързани с научната му дейност като професор по анатомия на гръбначните животни, написал основополагащи за нашата наука трудове, богат фотоархив, лични вещи, апаратура по химия, физика, радиотехника и фотография. Запазена е и личната му библиотека с над 3000 тома книги.

Там към групата се присъединиха общинският координатор на ИТН за район Лозенец и кандидат за общински съветник Цветелин Хорозов, Илиана Маринова (кандидат за кмет на район Кремиковци), Димитър Гърдев (кандидат за кмет на район Красно село), Ганка Миладинова (кандидат за кмет на район Овча Купел), Борислав Пешев (кандидат за кмет на район Средец), Верослав Владимиров (кандидат за кмет на район Слатина) и др.

В края на тази литературно-културна обиколка, присъстващите се снимаха за спомен и си пожелаха успех на предстоящите местни избори. Във всички тях искреше надеждата, че новите кметове и общински съветници ще направят всичко по силите си, за да стане образованието на младите и културата ни – отново първостепенна цел на Държавата!

Сподели: