НЗОК за първи път поема диагностика и терапия за деца с аутизъм и невроразвитийни разстройства благодарение на „Има Такъв Народ“

НЗОК за първи път поема диагностика и терапия за деца с аутизъм и невроразвитийни разстройства благодарение на „Има Такъв Народ“

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов, заедно с Таня Тимева организират лична среща с д-р Николай Попов, детски психиатър и доц. д-р Манол Манолов (психолог, експерт на ИТН), и започват да търсят решение на този проблем, който наистина е сериозен, със засегнати хиляди семейства.

От множеството потърпевши, както и от излъчен репортаж на Нова Телевизия на 27.06.2023 година от гр. Пловдив, става ясно, че Здравна каса винаги е оставяла встрани от сметките си децата с невроразвитийни разстройства. Именно затова ПГ на ИТН, заедно с другите си инициативи насочени пряко към хората, приемат за лична кауза осигуряването на тази подкрепа.

След като е очертана финансовата рамка, по предложение на проф. Андрей Чорбанов в комисията за бюджет 2023, на първо и второ четене, са отделени близо 7 милиона, които да са насочени към амбулаторни процедури за диагностика и оценка на невроразвитийни разстройства и терапия на същите.

Така, за първи път в България, децата с аутизъм и други невроразвитийни разстройства ще имат възможността безплатно да получават оценка, диагностика и продължителна терапия, предоставяна от хора, които са сертифицирани в базирани на доказателствата подходи.

Това е огромен пробив за националното здравеопазване, превенцията и опазването на психичното здраве. Само някои цифри могат да очертаят проблема, повече от 1 на 60 деца са засегнати понастоящем, а ежегодишно техният брой се увеличава с около 10%. Тази възможност ще разтовари хиляди семейства с близо 6000 лв. годишно, а децата ще получават качествена терапия и проследяване от специалист детски психиатър.

Сподели: