„Има такъв народ“ в Стара Загора: Най-важният ресурс на комплекса „Марица Изток“ са хората! А първостепенна задача – запазването на техните работни места!

„Има такъв народ“ в Стара Загора: Най-важният ресурс на комплекса „Марица Изток“ са хората! А първостепенна задача – запазването на техните работни места!

Тази и други важни позиции в контекста на политическата обстановка в страната и региона, представиха част от ръководството на ИТН на 3 юни на пресконференция в Стара Загора.

На нея присъстваха народните представители от ИТН – Ивайло Вълчев и Александър Вълчев (избран от 27 МИР Ст.Загора), Тихомир Тенев (обл.координатор на Ст. Загора) и Жоро Христакиев (общ. координатор).

Това правителство, което се съставя в момента, е рожба на нещо твърде безпринципно, заяви Ивайло Вълчев.

Според него проектокабинетът Денков-Габриел не може да доведе до нищо добро и групата на ИТН няма да го подкрепи.

Г-н Тенев разви позицията на партията относно настоящето и бъдещето на енергийния комплекс „Марица Изток“, като подчерта, че липсва енергийна стратегия за развитието на енергетиката и визията на комплекса. В момента комплексът е основна базова мощност без работата, на която не може да се балансира енергийната система на страната. Категоричен бе, че не бива да се гледа на „Мини Марица-изток“ ЕАД, като свободна територия за изграждане на ВЕИ и съоръжения за скраб. Най-важният ресурс са хората и запазването на техните работни места. Комплексът има възможност да се развива, като високотехнологичен и иновативен, разполага с необходимата инфраструктура, от която трябва да се възползва.

Позицията на ИТН е, че свободните терени стопанисвани от „Мини Марица-изток“ ЕАД не трябва да се дават на концесии, като могат сами да организират рекултивирането и използването на тези терени. И да се даде възможност на мениджмънта на дружеството да осъществи своите проекти. Наскоро беше подписано допълнително споразумение за доставка на над 2 млн. т. въглища за Сърбия, което е от огромно значение, както за региона, така и за страната.

Г-н Тенев изтъкна и други теми за региона. Напомни, че именно в управлението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на министър Караджов, беше рестартиран проект за изграждането на четирилентовият път, свързващ Стара Загора с АМ Тракия.

Областният координатор представи също така и идеята за втората връзка на Стара Загора с АМ Тракия да се изгради до с. Сърнево, което ще бъде благоприятно за развитието на региона.

В началото на есента ще започне и първата копка между с. Обручище и с. Мъдрец, каза Тенев и допълни, че пътят не е ремонтиран повече от 40 години.

Сподели: