Ивайло Вълчев и Пламен Данаилов се срещнаха със Съюза на народните читалища

Ивайло Вълчев и Пламен Данаилов се срещнаха със Съюза на народните читалища

На 25 октомври кандидатът на ИТН за кмет на София – Ивайло Вълчев, водачът на листата за общински съветници – Пламен Данаилов, и кандидатът за кмет на район Кремиковци – Илиана Маринова, се срещнаха със Съюза на народните читалища и председателя му Николай Дойнов.

Срещата бе по покана на Съюза и се проведе в читалище „Аура“, като на нея присъстваха председатели на голяма част от читалищата в София.

На срещата бяха обсъдени липсата на средства и годишната субсидия, която се полага на всяко читалище, но е крайно недостатъчна. Става въпрос за сума от 10 000 лв., която трябва да стигне за ремонти, за дейности, за поддържане на библиотеките и т.н.

Темата, около която се обедини мнението, бе, че е необходимо да се създаде обществен съвет към Столична община, в който да присъстват представители от всички райони в София. Тъй като в страната има множество читалища, които функционират много добре, но за съжаление в столицата това липсва.

Друга обща тема беше паспортизацията на читалищата с цел адекватна информация, тъй като към момента на територията на СО функционират около 160 читалища.

Сподели: