Ивайло Вълчев посети читалище „Пробуда-1946“ в район Лозенец, за да подкрепи независимия кандидат там – Атанас Минев и опазването на културата

Ивайло Вълчев посети читалище „Пробуда-1946“ в район Лозенец, за да подкрепи независимия кандидат там – Атанас Минев и опазването на културата

През изминалата седмица кандидат-кметът на София – Ивайло Вълчев, заедно с независимия кандидат за кмет на р-н Лозенец – Атанас Минев, посетиха няколко емблематични, но позабравени места в Лозенец, като част от инициативата “Да възродим културния живот на район Лозенец”.

Кандидатите за общински съветници и кметове на ИТН, които присъстваха, бяха Илиана Маринова (район Кремиковци), Димитър Гърдев (район Изгрев), Ганка Миладинова (район Овча Купел), Борислав Пешев (район Средец), Верослав Владимиров (район Слатина) и т.н.

Заедно с тях бяха множество хора от квартала и съмишленици на ИТН, подкрепящи независимия кандидат за кмет на район Лозенец – Атанас Минев.

Освен двете къщи музеи по-рано, Ивайло Вълчев избра да посети именно това важно за националната ни памет място, защото наистина му пука за проблемите на културата и образованието в страната. Все пак самият той (при това вече второ поколение) е човек на словото.

В библиотеката към Читалище „Пробуда-1946″, известно и като „Пробуда 5“, се състоя кратка беседа-представяне на биографията на големия български писател Елин Пелин и фотоизложба по темата. Като домакин и водещ на събитието бе проф. Симеон Василев.

Писателят Димитър Стоянов, известен повече със своя литературен псевдоним Елин Пелин, е дълбоко свързан с културната история на район „Лозенец“ заедно с блестящи творци като Димитър Димов, Панчо Владигеров, Ангел Каралийчев, Сирак Скитник, Елисавета Багряна, Кръстьо Сарафов, Стефан Данаилов, професорите Петко и Иван Венедикови, цар Борис III и т.н.

Пред множеството проф. Василев призна, че читалище „Пробуда-1946“ е принудено да работи в условията на хроничен недоимък, но въпреки това е дом на общо 14 групи – школи по изобразително изкуство, модерни танци, класически балет, таекуондо и т.н. Тук е и едноименния футболен тим на района – „Лозенец“.

Музикалната школа на читалището пък е сред най-добрите в страната – оттук е любимата на всяко дете вокална формация „Бон-Бон“, която има 27-годишна история.

Независимият кандидат Минев е с личен мотив да работи усърдно за възхода на „Пробуда-1946“, тъй като е член на читалищното настоятелство. Той има широка подкрепа от леви, десни и центристки партии.

Ивайло Вълчев и Атанас Минев бяха убедени, че е време за по-добро управление в „Лозенец“. А Атанас Минев, като кмет излъчен от хората, които живеят тук, може да смени посоката на развитието на района – от бетонен ад – към оазис на културата, спорта, спокойствието и благоденствието на всички жители.

Срещата на Ивайло Вълчев и Атанас Минев с лозенчани завърши с пожелание за успех на вота на 29 октомври, за да имат София и „Лозенец“ грижовни и към културата кметове.

Сподели: