Павела Митова и арх. Виктория Малева от „Има Такъв Народ“ участваха в предизборен дебат в Софийски университет

Павела Митова и арх. Виктория Малева от „Има Такъв Народ“ участваха в предизборен дебат в Софийски университет

Дебатът се състоя на 21 март (вторник) в Аулата на Софийски университет „Св. Климент Охридски“ и бе под мотото „България и младите след 2-и април“.

В събитието се включиха представители на ИТН, ДБ-ПП, Герб, БВ, Левицата, а обсъдените теми бяха: „Формулата на властта и ще има ли правителство в следващия парламент“, „Еврозоната и Шенген“, както и „Референдума за свикване на ВНС“.

Външнополитическият експерт на ИТН – Павела Митова за пореден път подчерта в медийното пространство какви реформи предвижда ИТН в МВнР.
„Трябва Национална външнополитическа стратегия, върху която да се обединим и която да не подлежи на конюнктурни промени при всяка смяна на властта! Защото ако има една тема, по която не трябва да слагаме разделителни линии, то това е външната политика!“
Тя посочи още, колко е важна правилната кадрова политика в МВнР: Да има работещи конкурсни процедури за стажант аташета; да се повишат възнагражденията; да има непрестанно обучение на експертни кадри в професионалната дипломация и много други неотложни управленски решения.

Павела Митова и арх.Виктория Малева се възползваха от възможността да попитат представителите на ДБ-ПП – имало ли е въобще (и какви точно) законопроекти (предложени от експерти на ДБ), за правосъдната реформа по време на четворната коалиция (и то при наличие на министър на правосъдието от ДБ). „Защо всеки път, когато Иван Гешев е в парламента, ДБ удобно ви няма? Защо бламирахте кворума в последното НС, от което ИТН не беше част, при обсъждането на Наказателно-процесуалния кодекс? Защо Христо Иванов нито веднъж не свика Комисия за промяна на конституцията, на която беше председател? Правосъдната реформа за вас реална тема ли е, за която възнамерявате да работите, или е просто прах в очите на хората за акумулиране на електорална подкрепа?“

Представителите на „Има Такъв Народ“ дадоха ясни и категорични аргументи по темата за референдума с въпрос: „Подкрепяте ли произвеждането на избори за Велико народно събрание, което да реши въпросите за промени във формата на държавно управление от парламентарна република в президентска република?“

Павела Митова и арх.Виктория Малева за пореден път обясниха за причините ИТН да предложат въпроса за референдум, важността на прякото участие на гражданите във вземането на решения за политическия живот на страната ни, разликата между президентска и полупрезидентска република, по-ефективното разделение на властите при президентската република, както и колко е важен дебатът по всички възможни различия, за да могат хората да вземат информиран избор.

Сподели: